.

Какви храни трябва да хапваш, за да имаш красива кожа [част първа]

Какви храни трябва да хапваш, за да имаш красива кожа [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много момичета смятат, че за да имат красива кожа, трябва да си правят много маски, да полагат много грижи и да нанасят крем всеки ден. Това е само част от грижата, необходима за красива кожа. Проблемът, е че повечето дами пропускат най-важното – храненето. Кожата е красива, когато е подхранена, но това подхранване е дело и на метаболизма. Ако не се храниш пълноценно, кожата ти ще изглежда зле. Какво трябва да хапваш, за да имаш красива кожа?

 

На първо място трябва да сложим водата. Въпреки че тя не е храна, е поставена на челно място, защото без нея, кожата ти изглежда повехнала и суха. Ако искаш да имаш хидратирана кожа, не разчитай само на кремовете, а пий поне по 8 чаши вода на ден.

 

Селен. Този микроелемент предпазва кожата от свободните радикали, които са основен причинител на бръчки и ракови образувания. Селенът се съдържа в бразилския орех, печурките, скаридите, ангешкото и в риба треска, риба тон и сьомга. Също така можеш спокойно да хапваш и телешко, патешко, стриди, сардини, омари и пълнозърнести храни.

 

Антиоксиданти. Антиоксидантите са важни, за да поддържат клетките здрави. Те обезвреждат свободните радикали и запазват кожата свежа. Трябва да хапваш плодове и зеленчуци, най-вече горски плодове, домати, праскови, спанак, сладки картофи, мандарини и тиква.

 

Коензим Q10. Това е антиоксидант, който тялото произвежда. Колкото по-млад си, толкова по-големи количества се произвеждат в тялото ти. Той помага на клетките да се обновяват и им дава енергия. Можеш да си набавиш коензим Q10 от сьомгата и риба тон, пилешкото месо, дроб и пълнозърнестите храни.

 

Витамин А. Никой не иска  да има суха кожа, която се бели. Затова е хубаво да си хапваш портокали, моркови и пъпеши. Те са пълни с витамин А, който ще предотврати изсушаването на кожата ти. Можеш да го намериш и в храни като листатите зеленчуци, яйцата и млечните продукти. Витамин А предотвратява бръчките и намалява кафявите петна по кожата.

 

Витамин С. Витамин С е един от най-важните за човешкото тяло, защото е много силен антиоксидант, който предпазва кожата и се грижи за нея. Възстановява колагена и еластина, стяга кожата. Можеш да си набавиш витамин С от свежите цитруси, ягодите, кивито, броколите, брюкселското зеле и папаята. Не забравяй, че в човешкото тяло не се синтезира витамин С и той се набавя само чрез храната. Освен това, тютюнопушенето унищожава витамин С в организма. Това означава, че ако пушиш трябва задължително да приемаш допълнително витамин С.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...