.

Как да пазаруваме сребърни бижута с по-голяма увереност

Как да пазаруваме сребърни бижута с по-голяма увереност
Снимка: freedigitalphotos.net

Абитуриентските балове вече чукат на вратата. Освен лудите купони, последния училищен звънец и изящните тоалети, неизменна част от завършването на образованието на тийнейджърите са и скъпите бижута. Много от момчетата и момичетата залагат на благородните метали, като аксесоари, които да допълнят тоалетите им. Цената на златото и среброто за дизайнерска изработка варира според грамажа и сложността на изработката, но едно е важно – да купувате разумно. Какво имаме предвид? Винаги изисквайте да ви направят проба.

 

В България пробата за чистотата на среброто е 925. Това е най-разпространеното сребро в България и означава, че съдържанието на сребро в накита е 92,5 процента. Най-често това е обозначено с щампован печат 925 някъде по бижуто. Всички бижута задължително трябва да имат печат с обявената проба. Единствено много старите бижута може да нямат печат или да е бил износен. Въпреки това, не разчитайте сто процента на печата. Присъствието или отсъствието му не гарантира, че парите ви отиват в правилната инвестиция.

 

 

Магнитен тест. Много бърз, лесен и достъпен способ за познаване на истинското от фалшивото сребро е с доближаването на магнит. Истинските сребърни бижута не се привличат от магнит - ако бижуто ви е истинско, то никога не би се привлякло от магнит. Ако случайно бижуто ви се привлича от магнит то то е стопроцентов фалшификат.

 

Тест с азотна киселина. Този метод се използва и от повечето бижутери и заложни къщи защото е евтин, бърз и сравнително точен.За да бъде методът по-точен и сигурен е препоръчително да направите дълбока драскотина някъде на невидно място на сребърното бижу. Поставете капка от тестовия разтвор в драскотината и изчакате. От 90 до 100 процентовата чистота на среброто би реагирало с кремав цвят. От 75 до 90 процентовата чистота на среброто би реагирало със сив цвят. От 65 до 75 процентовата чистота на среброто би реагирало с много светло зелен цвят. Ако капката се оцвети в синкав цвят то вероятността да съдържа сребро е много ниска.

 

Пазарувайте разумно. Какъвто и способ да изберете за преценката дали сребърният накит е истински или фалшификат, не се впускайте в плащане, преди да сте напълно уверени в качеството на продукта.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...