.

Как да запазиш усмивката си красива

Как да запазиш усмивката си красива
Снимка: iStock

Бялата усмивка е мечта на всеки човек. За съжаление не всеки има мечтаните зъби, а това може да породи дори комплекси при тийнейджърите. Всичко зависи от теб, ти можеш да направиш зъбите си по-красиви и здрави, като се грижиш за тях. Как?

 

Мий ги редовно. Проблемът е, че повечето хора ги мързи или нямат търпение да мият зъбите си. Затова и често пропускат, особено вечер, когато им се спи. Това е вредно за тях, защото лошата хигиена е причина за кариеси. Освен това, трябва да миеш зъбите си поне 2 минути. Ако нямаш нерви и не ти се занимава, можеш да си купиш електрическа четка за зъби. Тя ще върши досадното задължение вместо теб. Не бива да пренебрегваш и конците, нито водата за уста. Четката за зъби не може да достигне всички места, затова използвай конци за зъби. Водата за уста намалява възможността за възпаления и освежава дъха.

 

Не яж топла храна със студена напитка. Чудесно е да си хапнеш любимото си ядене, придружено с ледена напитка, нали? Но е изключително вредно. От една страна, не е полезно за стомаха, защото затрудняваш работата му и той не храносмила добре. от друга страна, вредиш на зъбите си. Температурните разлики карат емайла да се напуква. Един път вече увреден, той е лесна мишена за кариесите.

 

Вино, цигари и кафе. Вероятно обичаш да пиеш кафе и червено вино, а може би и пушиш. Тогава се сбогувай с красивата си усмивка, защото скоро няма да я притежаваш. Цигарите са вредни и за зъбите, защото ги правят по-жълти, върху тях се наслояват катрани. Кафето и виното са прекрасни напитки, но трябва да ги избягваш, ако искаш да имаш бели зъби. Задължително е да пиеш вода с кафето/виното, за да изплакваш устата си.

 

Посещавай стоматолог редовно. Дори да нямаш никакви оплаквания, добре е да посещаваш стоматолога един път на шест месеца. Той ще почисти зъбния ти камък и ще прегледа устната ти кухина. Ако открие проблем навреме, ще ти коства много по-малко да го решиш.

 

Не прибягвай до рисковано избелване. В днешно време има много методи за избелване на зъбите, като цените варират в голяма амплитуда. Проблемът е, че много от тези средства са наистина вредни. Можеш да пробваш с паста за зъби, която избелва. Тези пасти имат много слаб ефект, но ако се използват редовно, може и да постигнеш мечтаната усмивка. Ако все пак искаш да избелиш зъбите си с по-сериозен метод, консултирай се със зъболекаря си, не прибягвай до рисковани решения. Има много препарати и средства за избелване, но те увреждат зъбния емайл.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...