.

Свежи идеи за следтренировъчно хапване

Свежи идеи за следтренировъчно хапване
Снимка: Dreamstime

Всеки знае, че трябва да се храни здравословно и да спортува редовно, за да имате тялото, което иска. Повечето хора обаче се фокусират най-вече върху тренировката и не обръщат особено внимание на храненето преди и след това, а то е от особено значение. Много е важно да се храниш правилно, за да може тялото ти да се възстанови максимално бързо.

 

Основните правила, които трябва да спазваш при храненето след тренировка, са:

 

- някои инструктори твърдят, че е хубаво да не се яде до един час след тренировка, за да може организмът да продължи да гори калории, дори след като си спрял да спортуваш. Истината е, че трябва да хапнеш нещо подходящо възможно най-бързо – до 60 минути след края на тренировката;

 

- ако целта ти е да се отървеш от излишните мазнини, избягвай въглехидратите и наблягай на консумацията на чист протеин;

 

 

- добре е да приемаш качествен и лесно усвоим протеин. Такъв има в яйцата, суроватъчния протеин и крехкото месо;

 

- ако целта ти е да качиш няколко килограма, след тренировка трябва да наблегнеш на бързи и лесно усвоими въглехидрати – плодове, стафиди, мед и др. По този начин ще спреш катаболните процеси, предизвикани от тренировката;

 

- след тренировка не бива да консумираш мазни храни, понеже тялото ти има нужда бързо от подходящи за нещо вещества, а мазнините забавят значително усвояване на протеина и на въглехидратите;

 

Какво може да похапваш след тренировка?

 

Омлет – той става бързо и лесно и е изключително вкусен. Може да го комбинираш с най-различни неща като зеленчуци, шунка, извара, сирене, кашкавал и т.н. Повечето спортуващите предпочитат да консумират яйцата без жълтъците, но ние те съветваме да ги ядеш целите.

 

Смути – в България то стана модерно през последните няколко месеца. Прави се бързо и лесно, стига да имаш подходящ уред у дома. Може да съчетаеш плодове и зеленчуци, а може да си направиш само с едното. Сложи вътре каквото се сетиш – кисело мляко, чиа, какао, мед, канела, ленено семе, фурми и т.н. Важното е да ти харесва на вкус и да не е висококалорично.

 

Крехко месо – няма значение какво ще е месото, важното е да е крехко и да ти харесва. Препоръчително е да го комбинираш заедно със салата или картофи/ориз, ако целта ти е да качиш килограми.

 

Сурови бонбони – ако обичаш сладкото и не можеш да се откажеш от него, тези сурови бонбони ще те спасят. Те се правят на основата на фурми, ядки, мед, агаве и т.н. и са изключително вкусни и полезни. Сандвич – ако бързаш и нямаш достатъчно време, за да си приготвиш нещо вкусно и полезно за хапване, направи си един сандвич. Най-добре е да бъде с пълнозърнест хляб, филе от риба тон, салата айсберг, авокадо и краставица.

 

Оризовка – още едно сладко изкушение, което със сигурност ще ти хареса. Добре е от време на време да консумираш в малки количества тахан, бадемово или кокосово масло. Също така може да изпиеш и доза суроватъчен протеин, за да наваксаш с белтъчините.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...