.

Правила за поддържане на идеалната фигура

Правила за поддържане на идеалната фигура
Снимка: iStock

За да бъде тялото ти хубаво, трябва да се храниш здравословно и да спортуваш редовно. Но само това не е достатъчно. Има още правила, които трябва да спазваш, за да се радваш на крепко здраве и привлекателна фигура. Кои са те?

 

Тялото ти трябва винаги да е хидратирано, особено през горещите летни месеци. Затова пий по една чаша вода на всеки кръгъл час. Ако често забравяш да пиеш вода, дръж едно шише постоянно пред погледа си. Може да ѝ добавиш мента, за да я направиш по-приятна на вкус.

 

Закуската е най-важното хранене за деня, затова в никакъв случай не я пренебрегвай. Тя трябва да бъде пълноценна и богата на фибри, за да имаш достатъчно енергия през деня. Може да хапнеш порция сезонни плодове или купичка мюсли с мед и кисело мляко. Няма значение какво ще закусваш, важното е да е нещо здравословно и леко.

 

 

Избягвай след 16.00 часа да консумираш храни, богати на въглехидрати, защото след този час те автоматично се превръщат в мазнини. Наблегни на приема на протеини.

 

Много хора правят грешката да пият нещо, докато се хранят. Отучи се от този вреден навик, защото течностите по време на хранене създават усещане за тежест в стомаха. Препоръчително е да пиеш нещо половин час след хранене.

 

Сутрин, освен че трябва да закусваш обилно, трябва и да пиеш две чаши топла вода на гладно, за да прочистиш организма си. След това изпий 2 лъжици зехтин или ленено масло, които ще ти помогнат да се отървеш от токсините и излишните мазнини.

 

Доста специалисти съветват да не се яде след 18 часа. Не се притеснявай, ако е минал този час и искаш да вечеряш, но се старай това да стане 4 часа преди лягане, за да има организмът ти достатъчно време да обработи приетата храна.

 

Много е важно да се научиш да се храниш често и по малко. По този начин помагаш на метаболизма си да функционира правилно и ускоряваш горенето на мазнини. Най-добре е да се храниш 5 пъти дневно през 3 часа.

 

Ако ти се дояде нещо между основните хранения и съгрешиш с някаква висококалорична храна, стани, разходи се и направи 20 коремни преси или лицеви опори.

 

Когато ходиш на училище имаш междучасие на всеки 40 минути и ти ставаш и се раздвижваш. Не същото е обаче в работата. Ако работиш на бюро и по цял ден седиш, задължително трябва на всеки 45 минути да ставаш и да се раздвижваш. Докато седиш пък може да правиш най-различни офис упражнения.

 

В много диети се препоръчва консумацията на черен хляб, вместо на бял. Черният може да е по-полезен, но истината е, че и двата съдържат еднакво количество калории. Така че, ако искаш да се отървеш от излишните килограми, спри да консумираш хляб.

 

Някои хора имат вредния навик да се хранят бързо. Препоръчително е обаче да дъвчеш бавно, за да има мозъкът ти достатъчно време да разбере, че си се нахранил. Колкото по-бързо дъвчеш, толкова по-голям е шансът да погълнеш прекалено голямо количество храна.

 

Няма как да постигнеш стегнато и красиво тяло само с диети и ограничения. Трябва и спорт. Избери се нещо, което ти харесва, защото трябва да се научиш да спортуваш за удоволствие, а не по задължение.

 

Хубаво е поне два пъти дневно да пиеш по една чаша зелен чай. Той помага за прочистването на организма и освежава.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...