.

Домашни начини за обезкосмяване

Домашни начини за обезкосмяване
Снимка: Dreamstime

Космите са нещо, което много притеснява тийнейджърите. На първо място, защото през пубертета окосмяването се засилва и се появява в области като интимната, под мишниците, по ръцете и краката. Това е нещо нормално, а повечето младежи избират да се епилират. Има много начини за епилация, които са подходящи за различни вкусове, но някои от тях са много скъпи. Една лазерна или фотоепилация би била непосилна за един тийнейджър. Затова ще ти дадем няколко идеи за домашна епилация.

 

Премахване на косми от лицето. Космите по лицето са наистина неприятни за момичетата. Момчетата се радват, че имат брада и изглеждат по-мъжествени, но за съжаление някои фактори като хормонален дисбаланс или прием на противозачатъчни, може да провокира косми по лицето и при жените. Можеш да си правиш следната маска за лице. Трябват ти супена лъжица желатин, 1 и половина супени лъжици прясно мляко и 1 капка лавандулово етерично масло (по желание).

 

Нужна ти е и една малка дървена шпатулка, с която да нанасяш готовата смес. Разбъркай всички съставки и ги сложи в микровълнова за 10-15 секунди. Ако нямаш такъв уред, постави съда на водна баня, докато се получи гладка смес. Когато изстине достатъчно, нанеси върху кожата посредством шпатулката. Маската бързо се втвърдява, а след като изсъхне трябва да я отлепиш. С нея ще се отделят и косъмчетата.

 

Кола маска от захар. Традиционната кола маска се прави от восък, но захарната се прави по-лесно. Трябват ти 1 чаена чаша обикновена захар, 2 супени лъжици вода, 1 супена лъжица лимонов сок. Смеси съставките и ги затопли на бавен огън, докато се разтопи захарта. Трябва да се образува лепкава субстанция, ако я загрееш прекалено, тя ще стане на камък. За тази кола маска не ти трябват ленти. Нанеси върху избраната зона и дръпни в посока срещуположна на растежа.

 

Куркума. Вероятно си чувал/а тази подправка, която не е толкова популярна в нашата кухня. Тя има противовъзпалително действие и е полезна за кожата. Нужни са ти куркума прясно мляко в съотношение 3:1. Разбъркай ги добре, за да се образува гъста паста. Нанеси върху проблемните зони и изчакай да изсъхне. След това с кръгови движения и хавлиена кърпа изтъркай кожата. С времето ще видиш, че косъмчетата са много по-слаби и тънки от преди. Куркумата оцветява кожата в жълто, затова е добре да почистваш после с тампонче, напоено в прясно мляко.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...