.

Полезните свойства на черешите

Полезните свойства на черешите
Снимка: Dreamstime

Черешите са изключително полезни плодове, които трябва да консумираш редовно, ако искаш да се радваш на крепко здраве. Те подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Черешите са богати на витамини от групата В, С , Е, Р и провитамин А, мед, манган, желязо, магнезий, натрий, калий, калция и фосфор. Те съдържат в себе си мелатонин, флавоноиди и антиоксиданти, които помагат за поддържане на отлично здраве. Редовната консумация на череши води до забавяне процесите на стареене.

 

Какви са ползите от черешите?

 

Поддържат сърцето здраво – доказано е, че диетите, които съдържат в себе си редовна консумация на череши, водят до по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, защото намаляват мазнините в тялото. Черешите могат да се използват за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания поради противовъзпалителните преимущества, които идват от антоцианините и каротоноидите – флавоноидите, укрепващи кръвоносните стени. Поради тази причина черешите са подходящи за профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

 

 

Подобряват паметта и концентрацията – черешите съдържат в себе си антоцианини, които помагат за подобряване паметта и насърчаване на конгнитивната функция.

 

Облекчават болката – в черешите има салицилова киселина, която е в състояние да блокира източника на болка. Затова ако имаш болки в мускулите след тренировка или друг вид ставни болки, консумирай редовно череши.

 

Помагат за отслабване – черешите са сладки, но в същото време имат нисък гликемичен индекс и оказват влияние върху апетита. Те съдържат в себе си предимно вода и малко количество калории, но в същото време засищат за дълго време. Хапвай череши 2 часа преди ядене и ще приемаш по-малко количество след това, защото ще се чувстваш сит.

 

Нормализират съсирването – в черешите има биологично активни вещества – оксикумирани и кумарини, които нормализират съсирването на кръвта.

 

Помагат при ревматизъм, артрит и подагра – ако имаш някой от тези проблеми, сокът от череши ще ти помогне за значителното намаляване на пикочната киселина, както и за облекчаване болките от тези три заболявания. Доказано е, че хората, които консумират по 280 грама череши дневно, са намалили чувствително нивата на пикочната киселина след по-малко от 30 дни.

 

Помагат при кашлица – черешите имат отхрачващо действие и поради тази причина са отлично средство срещу кашлицата. Понеже те са сезонен плод, за да имаш от тях целогодишно, трябва да си направиш компот без захар, който се пие горещ при простуда и кашлица. Превенция срещу рак – антиоксидантите, които се съдържат в черешите, помагат за защита на клетките на тялото от свободните радикали.

 

Активизират работата на черния дроб и бъбреците – ако имаш проблеми с черния дроб или бъбреците, препоръчително е да си направиш черешова диета за 3 дни. Трябва да приемаш по 4 пъти на ден 300 грама череши, а през останалото време да пиеш само вода и чай.

 

Помагат при проблеми със стомаха и храносмилането – черешите съдържат в себе си голямо количество целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Те подобряват перисталтиката и са подходящи за хора, които страдат от запек.

 

Помагат при проблеми със съня – естественият хормон мелатонин, който се съдържа в черешите, помага за регулиране на заспиването и събуждането.

 

Контролират кръвното – черешите съдържат в себе си калий, който помага за регулиране на кръвното налягане.

 

Намаляват възпалението в организма – антиоксидантите, които се съдържат в черешите, намаляват възпалителните процеси в тялото и премахват мигрената. В тях има и голямо количество лесно усвоимо желязо, което ги прави подходящи за хора, страдащи от анемия.

 

Когато си купуваш череши, трябва да ги избираш много внимателно. Колкото по-тъмни са те, толкова повече антиоксиданти съдържат и са по-полезни за здравето. Черешите трябва да са със свеж вид и зелени дръжки.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...