.

Причините, поради които не можеш да се отървеш от излишните килограми

Причините, поради които не можеш да се отървеш от излишните килограми
Снимка: Dreamstime

Уж се храниш здравословно и избягваш калоричните храни, пък все си седиш закръглена. Защо се получава така? Най-вероятно разчиташ на някои от най-разпространените митове за здравословното хранене и правилния начин на живот, които бавно и полека те отдалечават от така желаната фигура...

 

Прекаляваш с кашкавала – да, той наистина е полезен и богат на белтъчини, но не бива да се прекалява с него, защото е доста калоричен. Много хора ядат по 100-200 грама кашкавал наведнъж, без да разберат. Това най-често се случва, когато е настърган на пицата, например. Може да си хапваш 3-4 резенчета кашкавал на закуска или с чаша бяло вино, но не повече!

 

 

Не обядваш – основното ти извинение е, че имаш много работа и това ти пречи да обядваш. И какво се случва после? Свършваш училище или работа и си умрял от глад. В такъв момент не мислиш трезво и се хвърляш хищно на първата храна, която ти се изпречи пред очите, без значение колко калории съдържа в себе си. Добре е да знаеш, че когато преяждаш след гладуване, мазнините се събират на талията и метаболизмът ти се забавя.

 

Избягваш мазнините – мислиш си, че те са ти враг и правиш всичко възможно, за да ядеш почти без никакви мазнини. Истината е, че ненаситените мастни киселини помагат за изгарянето на мазнините около вътрешните органи. Затова е добре да хапваш и мазни храни като авокадо или да овкусяваш салатата си със зехтин и оцет.

 

Редовно ползваш сосове – да, те определено правят храната по-вкусна, но в готовите сосове има прекалено големи количества захар, мазнини и канцерогени. На производителите не им пука за излишните калории, за тях е важно сосът да се получи вкусен. Ако не можеш да се откажеш от сосовете и дресинга, прави си ги у дома, за да бъдат вкусни и здравословни.

 

Не ядеш месо – по една или друга причина не консумираш месо и месни продукти. Те обаче съдържат в себе си голямо количество белтъчини, които подпомагат ускоряването на обменните процеси в организма. По този начин гориш калории, докато организмът ти обработва храната.

 

Закусваш корнфлейкс – и го правиш не заради нещо друго, а защото си мислиш, че е полезен. Корнфлейксът обаче се запържва в масло, разстила се и след това се суши. Имай предвид, че в една купа с мюсли или корнфлейкс има повече захар, отколкото в една поничка. Затова е по-добре да си избереш наистина здравословна закуска като мюсли с трици.

 

Не ядеш хляб – не е нужно напълно да се отказваш от него, за да поддържаш фигурата си. Да, белият хляб и кифличките са доста калорични, но е добре редовно да консумираш пълнозърнест или безквасен хляб, защото те подпомагат бавното повишаване на инсулина и намаляват шансовете за трупане на излишни килограми.

 

Консумираш най-различни храни и напитки тип „light“ - да, в тях може да няма захар, но за сметка на това е доказано, че именно тези храни водят до повишаване на апетита заради синтетичните аналози на захарта, които съдържат в себе си – ксилит, цикламат, аспартам, сукралоза и захарин. Когато тези храни попаднат в стомаха, организмът ни усеща сладостта, но не получава глюкоза и има нужда от въглехидрати. Затова апетитът ни се повишава и ядем, докато не ни се повиши нивото на захарта.

 

Не спортуваш – за да изглеждаш наистина добре, освен че трябва да се храниш здравословно, трябва и да спортуваш редовно. Силовите тренировки поддържат мускулния тонус, а кардиото ти помага да се отървеш от излишните мазнини.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...