.

Защо менструацията ти закъснява, а не си бременна [част втора]

Защо менструацията ти закъснява, а не си бременна [част втора]
Снимка: iStock

Закъснението на менструалния цикъл е явление, което всяка жена е срещала. Много момичета се оплакват, че цикълът им закъснява или пропуска. Нарушенията в менструалния цикъл са нещо много неприятно, което причинява стрес, а може и да е белег на заболяване. И въпреки това нередовната менструация може да е причинена от множество фактори. Изключваме бременността, защото тя лесно се установява. След закъснението правиш тест, а ако той е отрицателен, трябва да търсиш причината другаде.

 

Физическо натоварване. Няма защо да се притесняваш, ако правиш ежедневната си тренировка или просто си решила да потичаш в парка. Но с идването на лятото повечето момичета се сещат, че искат да отслабват. Тогава започват тежки физически натоварвания, дори по няколко тренировки дневно. Това не е добра идея, защото и тялото се стресира, а менструацията закъснява. Ако прекаляваш с тренировките, дай си малко почивка.

 

 

Поликистоза или киста на яйчника. Поликистозата е диагноза, с която се назовава повишеното ниво на тестостерона или друг мъжки хормон. Това състояние е опасно поради две причини – образуват се кисти в яйчниците и менструацията спира. При много жени с поликистозни яйчници менструацията е нередовна, а при други – отсъства изобщо.

 

Нетолерантност към глутена. Почти всяка храна съдържа глутен, а вероятно не знаеш това, защото не четеш етикетите на продуктите. Време е да започнеш да го правиш, защото ако имаш непоносимост към глутена, може би затова менструацията ти е нередовна и закъснява.

 

Настинка. Овулацията ти може да се премести дори от настинка, а с нея се мести и менструацията. Приемът на антибиотици също е фактор, който влияе на месечния цикъл. Не бива да се тревожиш, ако скоро си била болна, вероятно менструацията ти закъснява по тази причина.

 

Все пак направи един тест. Симптомите на ранна бременност се припокриват с тези на предменструалния синдром. Затова, ако си имала рисков полов акт, по-добре е да направиш един тест, дори да си сигурна, че нищо не се е случило. Ако менструацията ти закъснява повече от седмица, потърси консултация с гинеколог.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...