.

Херпес - вирусът, който подценяваме

Херпес - вирусът, който подценяваме
Снимка: freedigitalphotos.net

Херпесът е вид вирусно заболяване, широко разпространено в наши дни. Смята се, че около 50% от хората над 15 години имат херпес. Има много видове херпеси, но най-често срещаните са Херпес Симплекс, който е два вида. Единият се проявява по горната част на тялото, а другият – по долната.

 

Почти всеки човек се е оплаквал някога, че има херпес. Първата мисъл е подута устна и неприятни ранички. Това всъщност е най-малкият проблем, който херпесът може да ти причини –дискомфорт.

 

 

Херпесът е вирусно заболяване, което появило се веднъж, никога повече не се лекува. То остава в организма и при отслабена имунна система, при настинка или грип, то отново се появява. Рецидиви могат да се появят и след продължително излагане на слънце, солариум, менструален цикъл, дори стрес.

 

Херпесът се предава от човек на човек, като е много заразен. Ако имаш херпес, недей да пиеш от една чаша и не давай приборите си на друг човек, за да не го заразиш. В никакъв случай не целувай гаджето си и не правете секс.

 

Честотата на случаите на генитален херпес е пряко свързана със сексуалната активност. И двата пола са еднакво уязвими на заболяването, а проявите са видими. В повечето случаи това са рани, мехурчета пълни с течност и подутини.

 

Заразяването с генитален херпес се случва при интимен контакт с партньор, който е заразен. Заболяването се предава само, когато херпесът има проява. Проблемът е, че тази проява може и да не бъде забелязана, например ако е във влагалището на жената. В повечето случаи херпесът се появява по външните полови органи и при двата пола, а раничките са видими и червени.

 

Проблемът е, че заразяването може да се получи и в момента, когато вирусът се размножава, но още не са избили рани. Ако видиш нещо съмнително, ако партньорът ти има рани или подутини, мехурчета, по-добре е да не правиш секс с него. Това може да е херпес. При неговата проява е хубаво да се посети лекар, за да изпише лекарства, които да повлияят на неприятните усещания и по-бързо да се скрият мехурчетата.

 

Херпесът около устните може да се предаде на половите органи много лесно – чрез орален секс. Затова е добре да се въздържаш от всякакви интимни контакти с гаджето си, ако имаш херпес.

 

Тази вирусна инфекция не е за подценяване, защото има и опасност при бъдещо раждане. В повечето случаи жените, прекарали херпес, раждат със секцио. Иначе се рискува вирусът да се предаде на новороденото, а то може да развие болести като детска церебрална парализа. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...