.

Най-често допусканите грешки при грижата за маникюра

Най-често допусканите грешки при грижата за маникюра
Снимка: iStock

Да си лакираш ноктите у дома ти изглежда нещо лесно, но за да бъде маникюрът ти хубав, трябва да правиш всичко правилно. Иначе рискуваш, освен да се окажеш с грозни нокти, да си създадеш и сериозни здравословни проблеми. Виж кои са най-често допусканите грешки от дамите, които се грижат за маникюра си у дома:

 

Не дезинфекцираш инструментите си за маникюр – може да ги ползваш само ти, но това не означава, че не трябва да поддържаш хигиената им. Добре е да си купиш специални хигиенични разтвори, за да ги чистиш хубаво.

 

 

Не използваш база за нокти – сигурно често се чудиш защо лакът ти трае толкова малко време. Причината е, че не използваш база за нокти, защото си мислиш, че е излишна. Ноктите обаче отделят мазнина, която е невидима за окото, но която пречи на лака да направи добро сцепление с нокътя. А базата за нокти е създадена точно, за да осигури добрата спойка между лака и повърхността, върху която е нанесен. Топ лакът не може да замести базата за нокти, защото е по-плътен, изсъхва трудно и не спира проникването на мазнината от нокътя.

 

Пилиш ноктите си в различни посоки – най-вероятно не си се замисляла, че това може да ти създаде проблеми. Ако пилиш ноктите си последователно наляво и надясно, това ще доведе до травмиране на нокътната плочка и ще промени нейната структура. В началото ще ти бъде трудно да пилиш ноктите в едната посока, но ще свикнеш и ще видиш разликата.

 

Режеш си сама кутикулата – препоръчително е това да се извършва от маникюристка, защото може да си създадеш сериозни здравословни проблеми. Колкото и чисти да са инструментите ти, има голям риск да си направиш подкожна инфекция, докато отстраняваш кутикулата. Вместо да рискуваш, по-добре отиди на специалист или използвай гел за омекотяване на кожички и избутай кутикулата към основата.

 

Оправяш маникюра си с клечки за уши – когато забележиш, че имаш лак извън нокътната плочка, ти веднага посягаш към някоя клечка за уши, за да го отстраниш. По-добре е обаче да го правиш с чиста четка за лак, потопена в лакочистител. Клечките за уши не са вредни, но рискуваш да развалиш маникюра си и да трябва да го правиш наново.

 

Лакираш се с широка четка – ако нокътната ти плочка е голяма, това няма да бъде проблем. Но ще ти е трудно да лакираш добре ъглите и да коригираш маникюра.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...