.

Съвети при акне по гърба

Съвети при акне по гърба
Снимка: iStock

Акнето е досаден проблем, с който се сблъсква почти всеки човек в някакъв етап от живота си. Най-често това се случва по време на тийнейджърските години. Обикновено пъпките се появяват по лицето, но често ги има в областта на деколтето, по дупето и по гърба.

 

Пъпките не са опасни за здравето, но действат пагубно на самочувствието, особено лятно време, когато трябва да се съблечеш по бански. Затова е добре да се погрижиш за себе си и да се отървеш от досадното акне. Как да стане това?

 

 

Причините за появата на пъпки, по която и да е част на тялото, са прекомерно производство на себум и замърсяванията. Когато носиш дрехи и кожата ти е покрита, се получава ефект на задушаване, което се среща най-често при хората, които спортуват. Триенето между кожата и дрехите и наличието на бактерии предизвиква дразнене, което благоприятства появата на пъпки.

 

За да се справиш с този проблем, трябва да поддържаш кожата си чиста и редовно да използваш ексфолиращи продукти. По този начин порите на кожата ще бъдат чисти и ще намалиш до минимум появата на акне. Също така е добре да носиш свободни и памучни дрехи, за да може кожата ти да диша. Бактериите и потта не ѝ позволяват да диша, затова е хубаво внимателно да подбираш дрехите си.

 

Колкото и да ти се иска да стискаш пъпките, които виждаш, не го прави, защото може да доведе до образуване на белези и поява на инфекции. Дерматолозите препоръчват да се използва балсам за тяло, който съдържа силицилова киселина или бензоил пероксид, или специален продукт за акне, който съдържа тези съставки.

 

Горещият душ се препоръчва за хора, страдащи от акне, но ако не можеш да издържиш, може да слагаш на засегнатите места затоплена кърпа в продължение на 20 минути, за да може порите ти хубаво да се отворят. След това използвай ексфолиращ продукт, който ще изчисти кожата ти от акнето и ще предотврати образуването на излишен себум.

 

Ако това не помага, може да използваш памучен тампон и мехлем с бензоил пероксид, който да нанасяш на определени места. Имай предвид, че тези съставки могат да доведат до изсушаване на кожата, затова след това задължително нанасяй хидратиращ крем.

 

Препоръчително е да отидеш и на дерматолог, който ще ти даде още съвети и ще ти предпише подходящи за теб продукти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...