.

Бабини рецепти срещу настинка и летен грип

Бабини рецепти срещу настинка и летен грип
Снимка: Dreamstime

Повечето хора се разболяват през пролетта, есента и зимата, но понякога грипът ни хваща и посред лято. Причинителите са ентеровируси, които по принцип циркулират сред хората. Симптомите на болния са запушен нос, хрема, висока температура, главоболие и отпадналост. Възможно е да се появят и диария и повръщане.

 

Как се заразява човек?

 

Това става чрез поглъщането на ентеровируси, които са в големи дози във водата и храната. В някои населени места в питейната вода има Escherichia coli, които могат да доведат до появата на диария. Това най-често се случва на хора, които са отишли за няколко дни на море и пият от местната вода.

 

 

Как се лекува летният грип с бабини рецепти?

 

Ако имаш повръщане и/или диария, задължително трябва да пиеш повече течности – билкови чайове, зеленчуков бульон, минерална вода, компоти и т.н. Има една бабина рецепта за солеви разтвор от сол, захар, сода бикарбонат в съотношение 1:1:1/4. В 1 литър вода се разтварят 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол и половин кафеена лъжичка сода бикарбонат. Хубаво се разбърква, докато всичко се разтвори добре. Разтворът се пие на малки глътки в продължение на 2-3 часа.

 

Може да се справиш със запушения нос, като си направиш капки с малко вода и чаена лъжичка сол.

 

Ако имаш висока температура, може да използваш компреси от картофи. Нужни са ти 2-3 картофа, които да настържеш заедно с обелките. След това добавяш към тях лъжица оцет и получената смес се завива в марля. Друго нещо, което намалява температурата, са чорапи, напоени с оцет.

 

Проблема с възпаленото гърло може да бъде решен, като използваш праз или кромид лук, запечен във фурната, завит в кърпа и поставен на гърлото или гърдите.

 

Ако не си успял да пресечеш настинката в ранен стадий, може да се опиташ да се справиш с нея чрез изпотяване. Отровите излизат с потта, а повишената температура убива микробите. Вземи един леген, напълни го с топла вода и сложи малко горчица на прах и сода. След това си потопи краката и остани така 15-20 минути, докато изстине водата.

 

Със синузита и простудата може да се справиш с помощта на чесън. В него се съдържа апицин – вещество, което се освобождава с разкъсване на обвивката и бързо се разпада на молекули. Препоръчителното дневно количество чесън е 600-900 милиграма, като е без значение дали ще го ядеш или ще го приемаш под формата на таблетки, прах или капсули. Чесънът е полезен и като хранителна течност за инхалиране като превантимно средство.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...