.

Защо не можеш да се отървеш от излишните килограми

Защо не можеш да се отървеш от излишните килограми
Снимка: iStock

Хората, които искат да се отърват от излишните килограми, започват всяка една диета супер ентусиазирано, надявайки се да постигнат така желаното тяло. Но не е важно само да се отслабне, по-важното и трудното всъщност е да се задържат свалените килограми. Много хора не успяват с това, защото се връщат към старите си вредни хранителни навици и не само си възвръщат старото тегло, но и трупат няколко килограма отгоре.

 

Горчивата истина е, че индустрията на диетите няма никакъв интерес човек да отслабне и да си остане такъв. Затова и го има така известния йо-йо ефект. Човек може да се натъкне на стотици звездни диети, които обещават бърз и трает резултат, а всички знаем, че хората са нетърпеливи и обичат нещата да се случват бързо. Повечето диети в списанията, сайтовете, форумите и т.н., наистина в рамките на няколко дни ни радват с резултата на кантара, но тази загуба не е на мазнини, а на вода и мускули. А обезводняването, както знаеш, е вредно за здравето и влияе неблагоприятно върху обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините.

 

 

Другият минус на известните диети е, че те се фокусират върху загубата на тегло, но не и върху задържането му след това. В началото човек е доволен от постигнатия резултат, но е въпрос на време да възвърне теглото си и дори да качи няколко килограма отгоре. Това се получава, защото повечето диети са рестриктивни или ограничителни.

 

Много често срещат проблем при отслабващите е този, че са само на диета, но не полагат никакви физически усилия. Това не пречи на човек да се отърве от излишните килограми, но кожата се отпуска и после няма как да имаш наистина красиво тяло. Затова трябва да съчетаеш подходящата за теб диета с правилните физически упражнения. Мускулите съставляват около 40% от масата на тялото и използват голямо количество енергия. За да поддържаш тонуса си на ниво трябва да спортуваш ежедневно по минимум 1 час, като ангажираш всички мускулни групи – плуване, тенис, джогинг, футбол, фитнес и т.н.

 

Храната, която консумираш, оказва огромно влияние върху външния ти вид. Да, има и хора, които имат много добър метаболизъм и каквото и колкото да ядат, те не напълняват, но повечето хора започват да трупат излишни килограми, когато прекаляват с консумацията на висококалорични храни. Затова е добре човек да познава храните и тяхната калорийна стойност.

 

Повечето хора, които веднъж са отслабнали, рано или късно са напълнели отново. Причината е, че тези, които са били дебели и хората, които никога не са отслабвали, имат съвсем различен метаболизъм. Ако например сравним двама души, които имат еднакво тегло, ръст и възраст, но единият преди е бил по-дебел, то те трябва да се хранят различно, за да запазят теглото си. Този, който преди е бил пълен, трябва да приема с 20% по-малко калории от другия. Затова много хора си възвръщат теглото, защото смятат, че не прекаляват с храната, но това не е така. След края на диетата трябва да продължаваш да полагаш старания, за да не отидат усилията ти напразно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...