.

Модерните храни, които излязоха от мода

Модерните храни, които излязоха от мода
Снимка: iStock

Като се замисли човек навсякъде има модни тенденции – при облеклото, при прическите, при автомобилите, при породите кучета, дори при храната. Има храни, които изведнъж стават адски модерни и всеки започва да се храни с тях, като повечето хора дори не знаят с какво са полезни и дали всъщност са подходящи за техния начин на живот. Но модата си е мода и хората я следват сляпо.

 

Ще ви представим няколко храни, които доскоро бяха много модерни, но вече все по-малко хора им обръщат внимание:

 

Плодово смути – то е подходящо за хора, които не искат да пропускат закуската, но нямат достатъчно време (и желание!) да хапнат на спокойствие у дома. Затова те си правят плодове или зеленчуково смути, които изпиват набързо и което ги държи сито до обяд. Сигурно си мислиш, че плодовото смути е полезно, но според диетолозите то съдържа в себе си прекалено голямо количество захар, което идва в повече на организма, особено ако до края на деня консумираш още храни, богати на захар. Ако обичаш и не искаш да се откажеш от смутитата, въпреки че вече са демоде, прави си зеленчукови.

 

 

Кълнове – по едно време във всяка втора салата имаше покълнали семена или ядки, но в последно време те все по-рядко присъстват. Причината е, че те не понасят на повечето хора и създават дискомфорт на стомаха заради трудната си преработка.

 

Тост с авокадо – авокадото все още е модерно и се води здравословно, но с всеки изминал ден все повече и повече специалисти отричат полезните свойства на хляба. Докато преди тост с авокадо беше модерна и здравословна закуска, сега вече не е така. Ако обичаш вкуса на авокадото, просто замени филийката хляб със запечено яйце.

 

Ленено семе и масло – лененото семе е подходящо за вегетарианци и е супер източник на омега-3 мастни киселини. То често се добавя в закуски, снаксове и шейкове, защото хората си мислят, че е полезно. Наскоро обаче специалистите установиха, че не е. Човешкият организъм има нужда от следните форми на омега-3 мастни киселини – докозахексаенова киселина (DHA) и еикозапентаенова киселина (EPA), които да поддържат правилното функциониране на тялото. А се оказва, че в лененото семе няма никакво количество от двете форми.

 

Паста – няма спор, италианската кухня е изключително вкусна. В последно време обаче все повече и повече хора се хранят с храни без глутен и дори без зърна. Те заменят пастата със сурови спагети от тиквички, краставици и други подходящи храни.

 

Суперхрани – всъщност тези храни все още са модерни, защото уж съдържат в себе си огромни количества полезни вещества и хората се стараят често да ги консумират. За съжаление, повечето от тях са доста скъпи, защото търговците се стараят да печелят максимално. Ако човек се информира достатъчно, ще установи, че в България има много полезни храни, които ние подценяваме. Да вземем за пример известното годжи бери. Вместо да даваш сума ти пари за него, съвсем спокойно може да го замениш с арония. Други полезни храни, които може да намериш у нас, са шипка, коприва, бъз и черница.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...