.

Как да бъдеш сит/а, без да трупаш излишни килограми

Как да бъдеш сит/а, без да трупаш излишни килограми
Снимка: iStock

Няма жена, която да не иска да си хапва често и все вкусни неща и в същото време да бъде слаба. Има и такива щастливки по рождение, но те не са никак много. За да запазиш фигурата си и в същото време да не се лишаваш от храна, трябва да се откажеш от някои вредни навици и да придобиеш нови:

 

Хапвай хрупкава храна - обикновено тя съдържа по-малко калории и е по-богата на фибри. Може да залъгваш глада си с пуканки, ябълки, моркови, краставици и препечени филийки пълнозърнест хляб.

 

 

Внимавай с кантара – престани да се мериш по няколко пъти на ден, защото това със сигурност ти действа доста депресиращо. Хубаво е да забравиш за съществуването на кантара за известно време.

 

Избягвай алкохолните напитки – алкохолът забавя метаболизма и засяга директно нервната система. Учените са установили, че когато към богато на протеини и калории месо се прибави алкохол, то директно се преобразува в мазнини. Затова намали неговият прием до минимум, а най-добре го изключи напълно от менюто си.

 

Приемай достатъчно количество желязо – недостигът му води до забавяне на метаболизма. Наблежни на приема на мултивитаминни сокове. Препоръчително е редовно да консумираш храни, богати на желязо като спанак, броколи, овесени ядки и крехко червено месо.

 

Храни се често - със сигурност знаеш, че е хубаво човек да се храни често и по малко. По този начин метаболизмът функционира правилно, защото тялото през цялото време си мисли, че постоянно приема храна.

 

Осигури си достатъчно сън – учените са установили, че хората, които спят по 5-6 часа на днес, са с около 4 килограма по-тежки от онези, които спят по 7-8. Когато лишаваш организма си от сън, той произвежда по-голямо количество стрес-хормони, което води до стимулиране на апетита и забавяне на метаболизма.

 

Храни се на светнати лампи – ярката светлина ще ти помогне да усетиш по-хубаво заобикалящата те среда. По този начин подсъзнателно си склонен да ядеш по-малко.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...