.

Как да се отървеш от мазнините на корема

Как да се отървеш от мазнините на корема
Снимка: iStock

Ако това лято си се притеснявал от корема си, когато си бил по бански, време е да поработиш върху него, за да може другото лято да сваляш с кеф дрехите си на плажа. Освен, че трябва да наблегнеш на тренировките, хубаво е да промениш и хранителния си режим. Виж нещата, които ще ти помогнат да се сдобиеш с така желания корем:

 

Закусвай редовно – хората, които не пропускат закуската, по-рядко имат излишни килограми от онези, на които първото им хранене за деня е обядът. Храненето често и по малко повишава метаболизма и вероятността да преядеш през деня е по-малка.

 

Хапвай обилно след тренировка – това, разбира се, не означава да преяждаш, но най-голямото ти хранене за деня трябва да бъде, след като си тренирал. Нужни са ти калории, за да храносмилаш, а след тренировка изразходваш повече калории в преработване на храната.

 

 

Не гладувай – не прави грешката да седиш гладен по цял ден, мислейки си, че по този начин ще отслабнеш. Напротив, това ще има обратен ефект - тялото ще бъде без достатъчно хранителни вещества и ще започне да складира мазнини.

 

Угаждай си веднъж седмично – това не означава да се наядеш като прасе, но ще е добре за психиката ти от време на време да хапваш нещо, което ти е вкусно и което ти липсва. По този начин ще ти е по-лесно да бъдеш стриктен през останалите шест дни, знаейки, че на седмия ще хапнеш нещо вкусно, без да прекаляваш.

 

Храни се бавно – хубаво е да се научиш да го правиш, за да има мозъкът ти достатъчно време да осъзнае, че си се наял и да не приемаш повече храна, отколкото ти е необходима. Не яж бял хляб – може да ти е вкусно, но той отива директно върху корема ти и ти пречи да изваеш така желаните плочки.

 

Консумирай редовно ядки – факт е, че са доста калорични, но калориите им не водят до натрупване на мазнини, а и засищат по-бързо и лесно от останалите храни. Също така са изключително полезни за здравето.

 

Не яж, когато нямаш настроение – много хора правят грешката да повишават настроението си, като хапват нещо вкусно и висококалорично. По-добре си намери друг начин, който да те ободрява, когато имаш нужда.

 

Осигури си достатъчно количество сън – трябва да се наспиваш хубаво, за да успееш да се отървеш от излишните килограми. Хората, който спят по 7-8 часа, произвеждат хормон, наречен лептин, който помага на тялото да следи колко потенциална енергия има складирана. Лептинът обаче се произвежда само в някои фази на съня, т.е, ако пропуснеш тези фази, защото спиш по малко часове, това ще доведе до нарушаване нивата на хормона и ще остави тялото ти без реална представа за енергията, с която разполага. Това от своя страна ще доведе до складиране на калориите, вместо до тяхното изгаряне.

 

Мери се всеки ден – препоръчително е редовно да следиш теглото си, за да видиш кога и от какво напълняваш. Тегли се всеки ден по едно и също време, като е добре това да става сутрин на гладно, след като си посетил тоалетната.

 

Не изяждай всичко – ако вече си се нахранил, но в чинията ти има още ядене, не го изяждай от лакомия или защото имаш такъв навик от детството, когато баба ти не те е оставяла на мира, докато не си си изял всичко.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...