.

Полезните храни, които всъщност са вредни

Полезните храни, които всъщност са вредни
Снимка: iStock

Има някои храни, които се водят здравословни, но човек трябва да внимава с тяхната консумация, защото ежедневния им прием може да доведе до проблеми с червата. Виж кои са храните, които трябва да консумираш от време на време:

 

Млечни продукти – случвало ли ти се е да консумираш млечни продукти и след това да усетиш подуване, да имаш газове или диария? Най-вероятно имаш реакция към протеина А1 казеин, който се съдържа в тях. Пастьоризираното прясно мляко също разрушава ензимите, което води до затрудняване храносмилането на млечни захари като лактоза. При хората, които имат здравословни проблеми с червата, млечният протеин ще може да премине от тях към кръвообращението, където ще бъде посрещнат от имунната система като враг, което от своя страна ще доведе до автоимунна реакция и възпаление.

 

 

Ако не можеш да се откажеш от млечните продукти, то поне консумирай кози, овчи и биволски.

 

Пшеница – в нея се съдържа глутен, който представлява протеин от две части - по-голяма протеинова молекула глутенин, който дава разтегливост и по-малка протеинова молекула, наречена глиадин. Глиадиновата част отговаря за разграждането на лигавицата на тънките черва и с течение на времето причинява разделяне на тесните връзки между червените клетки. А от това завиди пропускливостта на червата, която дава възможност на недосмлените частици храна да преминат в кръвообращението, причинявайки алергии, храносмилателни проблеми или автоимунни заболявания. Има възможност да засегне и мозъка и да доведе до състояние на умствено объркване или липса на умствена яснота, известно още като „мозъчна мъгла“.

 

Специалистите препоръчват напълно да изключиш пшеницата от менюто си.

 

Ядки – полезни са, стига да не прекаляваш с количеството. Ядките съдържат високи нива фитинова киселина и са в състояние да потиснат усвояването на минерални вещества, най-вече на цинк и желязо. Фитиновата киселина също така може да потисне и работата на важни ензими, които участват в храносмилането. Ядките, които съдържат най-голямо количество фитинова киселина, са орехи, бадеми, бразилски орехи, лешници и печени фъстъци.

 

Няма нужда да спираш консумацията на ядки, но е добре да ги накисваш за поне 18 часа и да ги консумираш в разумни количества.

 

Соя – повечето хора не знаят, че цели 93% от соята е генно модифицирана. ГМО са организми, които са модифицирани с помощта на генното инженерство – техника, която се използва за промяна в генетичния материал на даден жив организъм. С две думи газано соевите зърна имат чужни гени, които са вложени в тяхното ДНК. ГМО храните са в състояние да разрушат чревната флора, причинявайки резистентност към антибиотици. Соята може да потисне функцията на щитовидната жлеза и дори тя да произвежда достатъчно количество хормони, тялото няма да получи толкова, колкото са му необходими, защото антителата ги разрушават. Препоръчително е да избягваш консумацията на соя. Опитай се да се храниш с истински, цели и необработени продукти.

 

Кафяв ориз, просо, ечемик – зърнените продукти се храносмилят трудно. Те съдържат в себе си фитинова киселина, която е основният носител на фосфор в много растителни тъкани. Съдържа се в триците и обвивката на повечето зърнени храни храни и култури. Редовният прием на зърнени храни води до загуба на минерални вещества, което може да доведе до появата на диария, запек, подуване, болки в корема и понижен имунитет.

 

Подобно на пшеницата, повечето зърнени продукти съдържат в себе си глутен, който може да причини пропускливост на червата. Лектините пък са слаби токсини, които са устойчиви на човешкото храносмилане. Човешкият организъм не е в състояние да разгради лактините по време на храносмилане и те могат както да увредят лигавицата на червата, така и да предотвратят възстановяването на клетките на чревната лигавица. Това води до пропускливи черва, позволяващи на лектините и други хранителни частици да навлязат в кръвообращението. Тялото възприема лактините като опасни, което води до отключване на реакция на имунната система да се отърве от тях. Когато тази имунна реакция се отключва постоянно е възможно да се развие алергия. Симптомите могат да бъдат общо възпаление, кожни обриви или болки в ставите.

 

За да намалиш и неутрализираш лектините трябва да консумираш зърнените продукти покълнали, да ги накисваш преди готвене или да се ферментират.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...