.

Здравни митове, които разбихме на пух и прах

Здравни митове, които разбихме на пух и прах
Снимка: iStock

Има най-различни митове. Някои са свързани със секса, други с приятелството, трети с консумацията на шоколад и т.н. Нека сега обърнем внимание на митовете, свързани с човешкото здраве. Виж кои са най-популярните заблуди в медицината:

 

Витамините повишават апетита – сами по себе си те не стимулират апетита. Витамините подобряват общото състояние на организма, човек има повече сили и съответно изразходва повече енергия. Поради тази причина човек може да иска да хапва повече, но не витамините повишават апетита.

 

Алкохолът е вреден, когато човек пие антибиотици – всъщност алкохолът винаги е вреден за здравето, когато е в големи количества. Консумацията на 50мл дневно алкохол на повлиява ефекта от антибиотиците, както и една чаша бяло или червено вино. Ако обаче приемаш тетрациклини, в никакъв случай не бива да пиеш.

 

 

Слънцето „лекува“ пъпките – факт е, че ултравиолетовите лъчи имат доста полезни въздействия, като едно от тях е противовъзпалителното. Поради тази причина те временно могат да намалят обривите при акне, но след това то се поява с нова сила. Причината е, че в резултат на UVE лъчите кожата се удебелява, получава се вроговяване в устието на космения фоликул, което води до запушване на порите и образуване на много нови черни точки. Поради тази причина доста хора имат проблеми с акнето през есента.

 

Сладоледът води до напълняване – да, това е така, ако прекаляваш с количеството. Да хапваш по един сладолед от време на време не е проблем, особено ако си броиш калориите и не ги надвишаваш.

 

Разресването на косата надолу с главата е вредно – видимата част на косъма има 3 слоя, като най-външният, наречен кутикула, има защитни функции. Той е образуван от плътно наредени клетки, които се припокриват. Когато този външен слой не е увреден, косата има блестящ вид. Ако обаче кутикулата е повредена, косата изглежда изтощена. Разресването обаче не може да навреди на косата, освен ако четката/гребенът не са подходящи и не предизвикват накъсване. За да изглежда косата ти добре, трябва да се грижиш хубаво за нея, като използваш качествени продукти, подходящи за нея.

 

Ако искаш момиче, трябва да ядеш солени храни, ако искаш момче – сладки – към момента няма нито едно медицинско доказателство, което да подкрепя това твърдение. Храната няма никаква връзка с плода на бебето, за добро или лошо.

 

Противозачатъчните хапчета водят до напълняване и окосмяване – да, те имат доста странични ефекти, но в днешно време хапчетата са ниско дозирани и не вредят на жените. Всъщност някои от страничните ефекти са благоприятно. Доказано е, че противозачатъчните хапчета намаляват окосмяването и омазняването на кожата.

 

Семенната течност е полезна за кожата – има мит (който най-вероятно е измислен от мъжете), че спермата има подмладяващо действие поради своя специфичен състав. Тя съдържа в себе си сперматозоиди и висок процент протеини, богати на фруктоза, ензими, аминокиселини, натрий и други съставки. Не може обаче да се твърди, че е полезна за кожата, защото освен полезните вещества, може да съдържа в себе си и токсични продукти, попаднали в организма по различен начин, чрез прием на медикаменти, например. Също така е възможно семенната течност да предизвика алергия, защото е високобелтъчен продукти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...