.

Ускори метаболизма си в няколко лесни стъпки

Ускори метаболизма си в няколко лесни стъпки
Снимка: iStock

Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, трябва да спортуваш редовно, да промениш хранителния си режим и да ускориш метаболизма си. Това не е никак трудна задача. Има няколко хитринки, които ще ти помогнат да се сдобиеш с бърз метаболизъм. Кои са те?

 

Калявай се – повечето хора си мислят, че топят мазнини през горещите летни месеци, когато навън градусите са високи. Истината е, че теглото се навалява значително по-бързо през зимата, затова човек не бива да седи в прекалено затоплени помещения. Когато градусите са ниски, организмът хаби енергия, за да се стопли, а това води до отслабване. Разбира се, не е нужно да мръзнеш през зимата, но е добре постепенно да се калиш и да започнеш да издържаш на по-ниски температури.

 

 

Не си прави експерименти с диети – не започвай хранителен режим, ако не си сигурен, че е подходящ за теб и ще доведе до резултатите, които искаш да постигнеш. Колкото по-често си на диета, толкова повече затормозяваш метаболизма си и той започва да работи по-бавно, за да си складира мазнини.

 

Храни се с качествена храна – това ще те отрази благоприятно както на външния ти вид, така и на здравословното ти състояние. Храните, богати с изкуствени добавки и химикали, забавят метаболизма, затова наблегни на консумацията на качествени натурални храни.

 

Хапвай често – намаляването на количеството на храна не води до отслабване, а до напълняване, защото организмът не знае кога ще се храниш отново и трупа запаси под формата на мазнини. Затова е препоръчително да се храниш често и по малко.

 

Ставай рано – колкото повече лежиш и мързелуваш, толкова по-малко време ще имаш за хранене. Звучи смешно, но е факт. Ако спиш до обяд, най-вероятно ще съчетаеш закуската и обяда в едно, а това няма да се отрази благоприятно на фигурата ти. Трябва да бъдеш буден достатъчно часове, за да може да се храниш 4-5 на ден.

 

Консумирай люти храни – те стимулират метаболизма. Веществата, които съдържат, ускоряват храносмилането и помагат да стопяването на мастните клетки. Най-голям ефект имат лютите чушки.

 

Осигури си достатъчно количество сън – за да бъдеш в добро физическо и психическо състояние, трябва да спиш по 7-8 часа на ден. Когато организмът не е уморен, той няма нужда от допълнителен прием на захар и функционира по-бързо и правилно.

 

Спортувай – тренирай редовно и по се упражнявай на различни тренажори. Редовните тренировки ще ти помогнат да се избавиш от излишните мазнини и да увеличиш мускулната си маса. Мускулите изгарят повече калории, което ще ти помогне да отслабнеш.

 

Приемай по-големи количества протеин – те са изключително важни за организма. В менюто ти задължително трябва да присъстват яйца, млечни продукти и месо.

 

Пий достатъчно количество вода – за да функционира организмът ти правилно, той трябва да бъде добре хидратиран. На ден трябва да изпиваш минимум два литра течности, за да пречистиш организма си и да ускориш метаболизма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...