.

Кои са най-вегетарианските държави в света [+ снимки]

Кои са най-вегетарианските държави в света [+ снимки]
Снимка: iStock

В последно време повече и повече хора отказват месото и животинските продукти и стават вегетарианци или вегани. От началото на 21 век интересът към храненето без месо или животински продукти силно нараства. Хубавото е, че все повече страни насърчават вегетарианството и на човек му е лесно да промени хранителния си режим и да започне да живее по-здравословно.

 

Хората, които не консумират месо и животински продукти, освен, че го правят заради здравето си, го правят и заради екологичните негативи, като отглеждането на животни единствено за храна, както и тяхното страдание в условията, в които са поставени.

 

Интересен е фактът, че преди години вегетарианството и веганството бяха разглеждани като опасни за здравето хранителни режими, докато в днешно време все повече и повече хора признават, че са изключително здравословни. И докато вегетарианците някак си бяха приемани от обществото, то веганите бяха описвани като не особено забавни индивиди, които ядат основно кафяв ориз и пият зелен чай. В днешно време да не ядеш месо и животински продукти е модерно, а не странно.

 

Виж кои са държавите, които в последните няколко години са абсолютни първенци по отношение на разпространението на вегетарианството:

 

8. САЩ – страната прави всичко възможно, за да се намали консумацията на месо и по този начин по-малко хора да страдат от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Доста частни инвеститори влагат милиони във вегански начинания като Бил Гейтс, например. Също така статистиката показва, че цели 36% от американците купуват алтернативни на месото продукти от време на време.

 

7. Канада – след направено проучване е установено, че жителите на Канада са намалили употребата на месо с почти 10% в сравнение с предходната година. Най-очевидно е намалението на консумация на свинско месо – с 4.5%. Забелязва се и сериозно намаление на консумацията на мляко за изминалата година. Консумацията на млечни продукти е намаляла с 25% за сметка на растителните заместители.

 

 

6. Германия – въпреки че страната е известна със своите вурстове, към днешна дата има над 7 000 000 вегетарианци, а търсенето на растителни продукти нараства с всеки изминал ден. Дори на Октоберфест има все повече и повече вегански версии на традиционните наденички. Също така Германия е страната, в която беше създадена първата напълно вегетарианска верига супермаркети, наречена Veganz.

 

5. Индия - страната е известна със своето вегетарианство, като през последните години тенденцията продължава да върви нагоре. Индианският град Палитана стана първият изцяло вегетариански град в света, след като със закон забраниха производството и продажбата на месо и яйца.

 

4. Израел – към момента това е абсолютната веган столица в света. През последната година броят на веганите е нараснал драстично, като през 2014 година те са били около 300 000, което прави цели 4% от населението.

 

3. Швеция – това е една от малкото държави, в която има такса „месо“. И явно това действа мотивиращо на населението, защото 10% от тях определят себе си като вегетарианци или вегани. Статистиката показва, че броят през последните 5 години е нараснал с цели 4%.

 

2. Великобритания – към днешна дата един от осем британци е вегетарианец или веган. Цели 12% от населението не яде месо или животински продукти, като между 16 и 24-годишна възраст процентът скача до 20.

 

1. Испания – това е страната, в която все повече и повече хора сменят хранителния си режим на вегетариански или вегански. Въпреки че испанците са известни с любовта си към месото, през последните няколко години в страната се появяват много нови вегетариански ресторанти.

 

Виж забавни вегетариански снимки тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...