.

Грижи се правилно за интимната си хигиена

Грижи се правилно за интимната си хигиена
Снимка: iStock

За да нямаш никакви проблеми, свързани с гениталиите, трябва да правиш секс с предпазни средства, както и да поддържаш добра лична хигиена.

 

Преди секс задължително ти и партньорът ти трябва да сте си измили хубаво ръцете, за да не си пренесете микроби. Ако някой от двамата има херпес на устата или друга инфекция, оставете ласките за друг път, защото рискувате да се заразите.

 

 

Гениталиите трябва хубаво да се мият сутрин и вечер, както и след секс. В никакъв случай не използвай сапун, защото неговото pH е около 10, а на влагалището около 3.3. Душ геловете пък са с pH между 5.5 и 7, което също е неподходящо за поддържане на интимната хигиена.

 

Специалистите препоръчват употребата на специален гел за интимна хигиена, който е без ароматизатори и оцветители. Някои от продуктите на пазара съдържат екстракт от алое или алантоин, които са подходящи за подхранване на раздразнената чувствителна лигавица на влагалището.

 

По време на цикъл рискът да се заразиш с инфекция по време на секс е голям, така че ти препоръчваме да избягваш сексуалните контакти. Превръзките трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, а тампоните – на 2-3.

 

Хубаво е да не носиш изкуствено бельо и панталони, както и да не използваш кърпа, направена от изкуствени материали. По възможност нощно време спи без бельо, за да може кожата ти да диша. Колкото и да си падаш по прашките, забрави за тях или ги носи, само когато дрехата го изисква, защото те улесняват пренасянето на бактерии от ануса към влагалището.

 

Когато пътуваш задължително вземи със себе си интимни кърпички, които да използваш при нужда. Те не могат напълно да заместят интимния гел, но са лесни за употреба, когато си навън.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...