.

Къде да съхраняваш козметиката си

Къде да съхраняваш козметиката си
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето жени използват почти всякаква козметика – домашна или  купена. Те са готови на всичко, за да продължат срока ѝ на годност, дори да я държат в хладилника. Да, обаче не се замислят дали това е правилно, или не. За някои козметични продукти ниските температури са от полза, но за други са доста пагубни. Ще те насочим кои продукти къде да държиш.

 

За натуралната домашно приготвена козметика, която не съдържа консерванти и химични вещества, ниските температури са доста благоприятни. Домашно направените смеси, които се използват  за маски за лице, тоници, кремове и балсами за лице и ръце също са подходящи за съхраняване в хладилника. Даже е препоръчително да ги държиш там, тъй като те нямат консерванти, които да поддържат издръжливостта им за по-дълго време. Други продукти, които се чувстват добре на студено са геловете, стиковете, мехлемите и ролките за премахване на отоци и сенки под очите. Ниските температури само подобряват действието на тези продукти, които освежават цвета на кожата.

 

 

Трябва да имаш предвид обаче, че не всяка козметика е в състояние да издържи да стои редом до киселото мляко и храната. Повечето купени кремове за лице съдържат консерванти, затова трябва да се държат на стайна температура – в противен случай може да се навреди на самите консерванти, а маслата в крема да се втвърдят и да се наруши неговата консистенция. Освен това определени активни съставки проникват по-добре в кожата, ако кремът не е съхраняван на студено. А ако се замрази козметично средство с витамин С или ретинол, то губи полезните си свойства и вече не действа както преди. Тоналните основи за лице и гримовете също е добре да се държат на стайна температура. Червилото, ако е стояло в хладилник става твърдо, хлъзгаво и се нанася неравномерно.

 

Парфюмът също никога не е хубаво да се държи в хладилника, макар че светлината и горещината не му се отразяват добре. Съхранявай го в тъмен шкаф, в който температурата на въздуха е няколко градуса по-ниска от стайната. Молекулите на етеричните масла са толкова крехки, че не са в състояние да издържат на студа и ще се разпаднат, в резултат на което парфюмът вече няма да е парфюм. Лаковете за нокти също трябва да се съхраняват в стаята. Под въздействието на ниските температури във флакона се образува воден кондензат. Освен, че лакът се нанася по-лошо върху ноктите, срокът му на годност ще се съкрати. Изключение прави моливът за очи. За да не изпитваш трудност в подострянето му, сложи го в хладилника за няколко минути. Графитът ще се втвърди и няма да се размазва повече.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...