.

Bye-bye, досадно акне!

Bye-bye, досадно акне!
Снимка: iStock

Акнето е често срещан проблем сред тийнейджърите. Той създава комплекси у младежите, които се чувстват несигурни и нехаресвани. Въпреки че има доста продукти на пазара за акне, то може да бъде много упорито и на човек да му е трудно да се отърве от досадните пъпки. Ако искаш наистина да се сбогуваш с акнето, трябва да си доста упорит и постоянен.

 

Защо се появяват пъпките?

 

Причините са най-различни – мръсна кожа, прекомерна консумация на шоколад, прием на мазни храни, проблеми с хормоните и т.н.

 

Какво да направиш, за да се отървеш от акнето?

 

Като за начало трябва да се консултираш с дерматолог. След като те прегледа, той ще определи типа на кожата ти и причините, поради които имаш пъпки. След това ще ти препоръча подходящи продукти, които ще ти повлияят добре, както и такива, които трябва да избягваш.

 

 

След това е добре да промениш хранителния си режим. Наблегни на консумацията на листни зеленчуци, риба и млечни храни. Започни да приемаш и добавки като витамин А и желязо.

 

Спортуването също ще се отрази добре на кожата ти. Редовните тренировки ще балансират теглото ти и ще те мотивират да се откажеш от консумацията на сладки неща, въглехидрати и други висококалорични храни.

 

Сигурно си чел, че маслото от чаено дърво има антисептичен ефект, който намалява възпалението при акнето. За да се отървеш от досадните пъпки е достатъчно да нанасяш малко количество от маслото вечер преди лягане.

 

Бабини съвети за премахване на пъпките:

 

Содата за хляб също ще ти помогне в борбата с акнето. Смеси я с малко вода и я нанеси върху проблемните места. След 20 минути измий лицето си с хладка вода.

 

Овесената каша също се бори успешно с пъпките. В блендер смеси малко овесена каша с вода, така че да получиш гъста смес. Нанеси я върху лицето и изчакай 15 минути. След това го измий с хладка вода и го подсуши с чиста кърпа.

 

Може да се бориш с акнето и с помощта на кисело мляко. Нанеси малко върху проблемните участъци и изчакай десетина минути, преди да го отмиеш с хладка вода. Млечната киселина в киселото мляко има естествени алфахидрокси киселини и е с пилинг ефект, който премахва излишния слой на кожата.

 

Зехтинът е много добър овлажнител за кожата. Той има четири антиоксиданта, един, от които, е линонеловата киселина. Нанасяй вечерно време малко количество зехтин върху засегнатите места.

 

Маската от белтък е много полезна, защото има антивъзпалително действие. Разбий с миксер няколко белтъка и ги нанеси като маска върху лицето. Премахни ги с хладка вода след 20 минути.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...