.

Защо да ядеш грозде

Защо да ядеш грозде
Снимка: freedigitalphotos.net

На прага на есента и студеното време е добре да подкрепяш имунната си система с всякакви витамини. Гроздето е перфектен избор както за тази цел, така и за отслабване. Ето как ще повлияе то на организма ти ако консумираш редовно и главно грозде.

 

Антиоксидант. Гроздето е изключително богато на антиоксиданти (основното свойство на тези вещества е унищожаването на токсините в организма) и на витамини В и С. Витамин В благоприятства доброто усвояване на глюцидите, допринася за правилното функциониране на нервната система и мускулите. Антиоксидантите подпомагат за стягането на тъканите и бързото им заздравяване. В случай на махмурлук например е доста подходяща консумацията на грозде заради тези качества.

 

Прочиства организма. Гроздето съдържа много вода и фибри. Това го прави полезно за прочистването на червата и черния дроб. То е богато и на минерални соли: калий, регулиращ кръвното налягане и сърдечния ритъм, желязо, магнезий, цинк и селен, който стимулира имунната система и забавя появата на бръчките. Особено черното грозде е много ефикасно, защото предотвратява появата на сърдечносъдовите заболявания и стимулира храносмилането - свойства, които дължи на пигмента си керцетин.

 

 

В последно време доста хора се подлагат на диета с грозде – консумира се само този плод. Но в случай, че решиш и ти да я започнеш, ние те съветваме първо да подготвиш организма си за нея. В продължение на няколко дни постепенно изключвай от менюто си храните, които присъстват в него. Първия ден премахни месото, втория – кафето, шоколада и всичко останало. Мини основно на зеленчуци, след което остани само на грозде. Препоръчително е тази диета да продължи максимум 3 дни (ако можеш да издържиш) или колкото се чувстваш готова да я понесеш. Ако се чувстваш добре, продължи и повече, но не прекалявай, тъй като ще дойде време, когато организмът ти ще започне да се нуждае отново от въглехидрати и енергия. Редувай бяло и черно грозде и когато приключиш диетата отново започни захранването постепенно – първо с кисело мляко, сирене, зърнени храни и риба, след което се върни към храните, които обикновено консумираш.  

 

Яденето на грозде ще ти помогне да запазиш тена на лицето си по-дълготраен, да пребориш безсънието, да чувстваш по-голям физически тонус и да имаш по-здрава и опъната кожа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...