.

Игнорирането на тези симптоми може да коства живота ти

Игнорирането на тези симптоми може да коства живота ти
Снимка: iStock

Наскоро направено проучване показва, че повечето хора не разпознават често срещани симптоми на рака и съответно не търсят консултация със специалист, която може да спаси живота им. Това пренебрежително отношение обаче наистина може да ти коства живота. Не бъди от хората, които си мислят, че имат нещо, което е дребно и с времето ще отмине.

 

Виж кои са 10-те симптома, които не минават в рамките на няколко седмици и заради които е добре да посетиш лекар:

 

Болки в гърлото, които не минават – ако си болен, е напълно нормално да те боли гърлото, но ако не ти минава дълго време, отиди на лекар, защото може това да е симптом на рак на гърлото или ларинкса.

 

 

Бучка – ако напипаш бучка на шията, е възможна да имаш мозъчен тумор, лимфом или тумор на врата. Бучките в гърдите пък може да са заради рак или кисти. Въобще, където е да напипаш бучка по тялото си, е добре да отидеш на специалист да те прегледа.

 

Пресипнал глас – нормално е да загубиш гласа си, ако си бил на концерт, футболен мач или си болен. Но, ако това не ти минава дълго време, е възможно да е симптом на рак на ларинкса, на белите дробове, на щитовидната жлеза или да е лимфом.

 

Промяна в уринирането – повечето жени не обръщат внимание на промени в уринирането, защото нерядко им се случва да имат уринарни инфекции. Препоръчително е обаче да посетиш лекар, ако забележиш кръв в урината или те боли, докато пишкаш.

 

Промяна в изхождането – каквото и промяна да забележиш, ако това продължи известно време, отиди на лекар, защото може да имаш рак на дебелото черво.

 

Кървене – кръвта в урината може да бъде признак за рак на пикочния мехур или бъбреците. Ако забележиш кръв след секс, посети гинеколога си, защото може да имаш рак на маточната шийка.

 

Трудно преглъщане – възможно е да е просто инфекция, но е възможно и да става въпрос за рак на хранопровода. Затова е задължително да посетиш специалист и да видиш какво ти има.

 

Загуба на тегло – жените се радват, когато си похапват и в същото време отслабват, но загубата на тегло, без да си на диета или да спортуваш активно, често говори за сериозни здравословни проблеми.

 

Необяснима болка – ако някъде те заболи и не ти мине до няколко седмици, по-добре отиди на лекар. Щом някъде нещо те боли, най-вероятно ти има нещо и е добре да разбереш какво е то.

 

Промяна в бенка – изменението на бенка или луничка може да е симптом на рак на кожата. Затова задължително отиди на специалист да те прегледа.

 

За съжаление, това не са единствените симптоми на различните видове рак, но са най-често игнорираните от хората. Ако имаш съмнения, че ти има нещо или забележиш промяна, която те притеснява, по-добре отиди на специалист и се прегледай, за да си спокоен или за да започнеш лечение, ако е нужно. Като цяло младите хора рядко имат рак, но понякога се случва и на тях, затова е добре да наблюдаваш внимателно здравето си.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...