.

Какво трябва да знаеш за контрацептивните хапчета

Какво трябва да знаеш за контрацептивните хапчета
Снимка: freedigitalphotos.net

Съществуват различни начини за предпазване от бременност – презервативи,  прекъснат полов акт (преди момчето да свърши, вади пениса си, което е доста несигурен метод), маточни спирали, противозачатъчни хапчета и др. Най-използваните контрацептиви сред тийнейджърите са презервативите, но протовозачатъчните също намират доста широко приложение. Ще те насочим какво трябва да правиш и да не правиш, когато приемаш противозачатъчни, както и дали се дебелее от тях.

 

Когато решиш да започнеш да приемаш противозачатъчни, първо трябва да се консултираш с гинеколога си, за да ти направи обстоен преглед и да прецени какви са най-подходящите хапчета за теб. Хубаво е да се направи и преглед на млечните жлези. Резултатите от прегледа ще бъдат по-положителни ако не пушиш, тъй като никотинът влияе на кръвоносните съдове, върху фукнцията на яйчниците и съсирването на кръвта. Най-общо казано, пушенето не взаимодейства особено добре с оралните котрацептиви. Това е една от главните причини, ако пушиш, гинекологът ти да ти предпише точните хапчета. Тийнейджърите е добре да приемат по-ниско дозирани противозачатъчни. Не забравяй, че това са лекарства и не са безобидни. Те могат да нарушат равновесието в организма ти. Възможно е да  усетиш леко повишаване на апетита в началото, което води до известно напълняване, но не се притеснявай, това е само докато организмът ти свикне с тях. Също така е възможен и друг страничен ефект - леко главоболие, световъртеж, гадене, различен тип неразположение като напрежение в гърдите, честа промяна в настроението. Не забравяй, че ако приемаш противозачатъчни трябва да го правиш всеки ден в един и същ точно определен час, без прекъсване. В противен случай е възможна появата на кръвотечение, в листовките го пише.

 

 

Въпреки че удоволствието е по-голямо, когато правиш секс без презерватив, най-удобен, разпространен и сигурен метод са презервативите. Те не само предпазват от забременяване, но и от полово предавани болести. Силно ти препоръчваме да залагаш на тях.

 

Много двойки залагат и на календарния метод – избягва се полов контакт през дните на овулация, но това е доста несигурна практика, тъй като дните може да се променят (обикновено жената влиза в овулация между 11 и 18 ден от месечния цикъл, но никога не е напълно сигурно кога се падат тези дни).


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...