.

Как да се предпазиш от грипа [част втора]

Как да се предпазиш от грипа [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички знаем, че зимата е сезонът, през който настинките сполетяват най-лесно малки и големи. След това те прерастват в грип и лекуването става малко по-сложно и бавно. Ние ще ти дадем няколко съвета как да се предпазиш от грипа и какво лечение да му приложиш.

 

Подсили имунната си система. Към хигиената си можеш да прибавиш и други средства, които да ти дадат имунитет. Яж мед, не пропускай нито едно хранене и разнообразявай менюто си, така че то да съдържа всички нужни за организма съставки. Гледай в яденето ти да присъстват повече витамини, яж плодове. Но въпреки това се стреми менюто ти да бъде добре балансирано. На закуска консумирай млечни продукти, пресни плодове, пий фрешове, на обяд яж месо/риба, сирене и плодове, а за вечеря – зеленчуци, нишестени продукти и някакъв десерт. Това не трябва да го правиш, само когато започнат грипните епидемии. За да бъдеш здрав/а през цялото време трябва да се храниш стабилно постоянно.

 

 

Ако все пак настинеш. В началото е хубаво да вземеш някакво противовирусно лекарство, но първо се посъветвай с личния лекар. А най-ефикасните методи са натуралните. Направи си чай с джинджифил и мед, яж само мед. Ако те боли гърлото, направи си гаргара със сода. Ако ти е запушен носа, направи си инхалация (сложи тенджера с вода на котлона, когато заври сложи вътре сода/сол или лайка и започни да дишаш – вдишай от устата и издишай през носа в продължение на 10-15 минути).  

 

Ако се разболееш. Тук вече е необходимо да вземеш и някакви по-сериозни лекарства, след като натуралните витамини не са преборили бактериите в организма ти. При висока температура първо задължително се взима парацетамол, след което можеш да си направиш компрес. Най-лесно е да натопиш парче плат в хладка вода и да го наложиш на челото. Ако това не подейства, влез под душа, със сигурност температурата ще спадне с поне 2-3 градуса, след това парацетамолът би трябвало да подейства.

 

При кашлица. Най-ефективният метод е инхалацията. Следва да пиеш много течности, включително отвара от мащерка, подсладена с мед и евкалипт, както вече споменахме чай от мед и джинджифил. Все пак е препоръчително да пиеш и сироп за кашлица. Когато си болен/а е добре да си почиваш, да не излизаш от вас и да спиш много. Не случайно се твърди, че болестите се отключват при стрес и когато не си почиваш достатъчно.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...