.

Да си на диета НЕ означава да гладуваш

Да си на диета НЕ означава да гладуваш
Снимка: iStock

По време на диета хората внимават какво хапват с цел да се отърват от излишните килограми. Да си на диета обаче не означава да гладуваш, въпреки че доста хора правят именно това и това е и една от основните причини да се провалят. Когато промениш хранителния си режим с цел отслабване, много е важно количеството, качеството и съотношението на храните, които консумираш.

 

 

За да успееш наистина да се отървеш от излишните килограми, трябва да съчетаеш диетата с редовни тренировки. По този начин ще отслабнеш по-бързо и кожата ти няма да увисне. Добре е да осъзнаеш, че храненето е наистина важно и не е просто начин да притъпиш апетита си. Всяка храна, която приемаш, предизвиква хормонална реакция в организма ти. Когато, например, приемаш по-голямо количество въглехидрати се показва рязко нивото на глюкозата в кръвта, което кара панкреаса да отделя инсулин, който понижава нивото на глюкозата и я превръща в мазнини. От голямо значение е и скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвта, тоест т.нар гликемичен индекс на храните.

 

Защо ти е трудно да отслабнеш?

 

За да успееш да се отървеш от излишните килограми, трябва да промениш хранителните си навици и да започнеш да водиш по-здравословен начин на живот. В никакъв случай не бива да започваш диета и да си поставяш крайна целта – сватба на приятел, море през лятото и т.н. Всеки човек се справя с излишното тегло за различен период от време. Ако още от началото броиш дните до края на диетата, със сигурност няма да постигнеш ефект. Също така, след като се отървеш от излишните килограми, трябва да продължиш да се храниш здравословно, да избягваш вредните и калорични храни и да спортуваш редовно, иначе рискуваш да си възвърнеш килограмите.

 

За да промениш хранителните си навици, задължително трябва да имаш план за деня какво ще ядеш. В противен случай шансът да успееш е минимален. Добре е да си правиш храната у дома, за да си сигурен какво има в нея и за да я направиш максимално нискокалорична и здравословна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...