.

1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН
Снимка: iStock

От 1988 година насам на 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Денят е изключително важен, защото напомня на хората, че СПИН не е изчезнал и никой не е застрахован срещу тази смъртоносна болест.

 

Статистиката показва, че по света живеят 35 000 000 души със СПИН/ХИВ.

 

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. През 2004 година е създадена независимата организация World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите.

 

Световната здравна организация анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Резултатите показват, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията и затова СЗО има 3 основни препоръки:

 

 

1. Незабавна терапия за всички носители на вируса, без значение в каква фаза на заболяването е пациентът. Доказано е, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват вируса сред сексуалните си партньори, т.е те могат да водят напълно пълноценен живот, без да се притесняват, че ще заразят някого.

 

2. Подобряване превенцията на ХИВ/СПИН както с традиционните методи, така и с употребата на предекспозиционна профилактика. За нея се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложение на голям риск от инфектиране с ХИВ.

 

3. Елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 година. През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са заразени, 90% от тях да бъдат включени в антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта.

 

Добрата новина е, че вече има законно одобрен комплект за самодиагностика на ХИВ, позволяващ на хората да разберат за 15 минути в домашни условия дали са заразени. Тестовете са пуснати в продажба във Великобритания, Уелс и Шотландия. Те откриват антитела, дори в капка кръв, които често са налице три месеца, след като инфекцията е установена.

 

Благотворителните организации се надяват, че по този начин ще намалее осезаемо броят на хората, които не знаят, че са заразени с ХИВ. Ранната диагностика дава възможност на заболелите да се лекуват бързо, да избегнат сериозни усложнения и да не заразяват интимните си партньори. Тестът е лесен за използване и е достъпен за всеки, като може да се купи и онлайн. Той прилича на тест за бременност и ако човек е позитивен му излизат две лилави чертички.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...