.

Някои полово предавани инфекции [част втора]

Някои полово предавани инфекции [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

За жалост напоследък младите хора все повече се освободиха от страха от полово предаваните инфекции. Те са спокойни, че живеем в модерни времена и знаят, че съществуват антибиотици и противозачатъчни средства. Свободният секс и честата смяна на партньори станаха масова практика. Повечето си мислят, че СПИН е най-страшната болест, но освен него съществуват и много други заболявания, които се предават по полов път. Те създават сериозни здравни проблеми, могат да разрушат удоволствието от секса и са причина за безплодието в много семейства. Ето още информация.

 

Трипер (гонорея). Триперът е силно заразна болест, която се причинява от бактерия, наречена гонокок. Инкубационният период е кратък – 3 до 5 дни след половия контакт. При мъжете заболяването протича със силно парене и болка при уриниране, мътна урина и гнойно течение. При жените тези остри симптоми могат да липсват. Течението е по-оскъдно, паренето при уриниране е леко, някои жени имат болки ниско в корема. Ако не се лекува или лечението е неправилно, след 2-3 седмици болестта преминава в хроничен стадий. Уврежда се тежко пикочо-половата система и се стига до стерилитет както при мъжете, така и при жените. В хроничния стадий болните са особено опасни,защото са постоянен източник на зараза. Често триперът се придружава от трихомоназа.

 

 

Трихомоназа. Това е широко разпространена инфекция на пикочо-половата система. Първите симптоми се появяват 1-2 седмици след заразяването. При жените се появява обилно воднисто, пенесто течение от влагалището, с неприятен дъх, придружено с парене и болки при уриниране. При мъжете оплакванията са по-незначителни – сърбеж и парене при уриниране.

 

Кандидоза. Заболяването е гъбично и заразяването става предимно по полов път. Инкубационният период варира от 4 дни до 2 месеца. Началният симптом е влагалищно течение с вид на пресечено мляко, последвано от силен сърбеж, парене зачервяване и белезникави налепи по половите органи. При мъжете най-често се възпалява главичката на половия член и пикочния канал, а при жените – влагалището и външните полови органи.  След спонтанното преминаване на оплакванията или след неправилно лечение, инфекцията може да бъде провокирана и да се прояви отново, например след лечение с антибиотици. Болестта може да се съчетае с трихомоназа.

 

Хламидиаза. Хламидиазата е инфекция, която се предава главно по полов път и предизвиква различни заболявания на половите органи, а понякога – очни, ставни, белодробни и чернодробни увреждания. Начални симптоми в повечето случаи липсват. При жените оплакванията са влагалищно течение, парене при уриниране, болезнен полов контакт. При мъжете заболяването протича като остро възпаление на пикочния канал и простатната жлеза.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...