.

Как да регулираш ниското кръвно налягане

Как да регулираш ниското кръвно налягане
Снимка: freedigitalphotos.net

Случвало ли ти се е да ти причернява, когато станеш от стола/леглото и главата да ти се мотае? Ако не си се замислял/а какви са стойностите на кръвното ти налягане, по-добре провери дали не е прекалено ниско. От хипотония (ниско кръвно налягане) страдат най-вече младите хора, жените – по-често от мъжете, слабите – повече от закръглените.

 

За ниско кръвно налягане може да се говори, когато то е с 10-20% под средните нормални стойности 120/80. Ниско е 100/60 за жените и 100/70 за мъжете. По принцип се смята, че хипотонията не е така опасна за здравето, както хипертонията /високото кръвно налягане/, и е гаранция за дълъг живот. Хипотоникът не е застрашен от болести на сърдечно-съдовата система. Ниското кръвно налягане създава проблеми само тогава, когато е причина за нарушено кръвооросяване на дадени органи. Тогава лекарят предписва подходящи лекарства. В повечето случаи обаче то може да се поддържа нормално и без лекарства, по естествен начин.

 

Изключително ниско е кръвното налягане сутрин, непосредствено след събуждане. Затова не бива да ставаш рязко от леглото, Ако станеш веднага, кръвта мигновено се стича в краката, а сърцето и мозъкът не се оросяват достатъчно. Изчакал седнал/а няколко секунди налягането ти да се стабилизира. Отвори прозореца и направи десетминутна гимнастика, това допринася за нормализиране на кръвното налягане.

 

 

В повечето случаи страдащите от хипотония не могат сутрин без кафе, но то може да бъде заместено успешно от чай от розмарин. Който обича да експериментира, може да опита и с чай от гуарана, който съдържа четири пъти повече кофеин от кафето. Ефектът от него настъпва малко по-късно, но трае шест часа. Добре е менюто на хипотониците да съдържа сол и пикантни подправки /черен пипер, чили/. Препоръчват се и храни, богати на калий, например орехи и банани.

 

Случва се кръвното налягане да падне неочаквано в течение на деня. Причина за това може да е неприемането на течности и храна в забързаното ежедневие. В такъв случай масажирай неколкократно по 30 секунди вътрешната страна на кутрето под нокътя и разбира се, приемай течности, сол и хубава храна.

 

Всеки спорт стимулира кръвообращението. Препоръчва се аеробика, тенис, плуване, скуош, танци. Подходяща е и сауната, но трябва да спазваш следните условия: пет минути изпотяване, след това топване в студена вода, после 10-15 минути почивка. Имай предвид, че горещината в сауната най-напред понижава кръвното налягане. И още нещо: с хипотонията неизменно се свързва унинието. Смехът и доброто настроение повишават кръвното налягане.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...