.

Храни, подходящи за тийнейджъри

Храни, подходящи за тийнейджъри
Снимка: iStock

Като всеки тийнейджър най-вероятно често хапваш бургери, чипс, пуканки, шоколади и т.н. за сметка на плодовете и зеленчуците. Сигурно не знаеш, но нездравословното хранене през пубертета забавя развитието и води до напълняване. Затова специалистите препоръчват да се храниш здравословно и да спортуваш активно.

 

Кои храни са полезни за тийнейджърите?

 

Пубертетът е в периода 13-19 години, но кога едно дете става тийнейджър е строго индивидуално. В днешно време за тийновете е характерна т.нар. „акселерация“ - това е състояние на ускорено полово съзряване и физическо развитие, т.е бързо наддаване на тегло и нарастване във височина.

 

Заради всички хормони, които бушуват и акселерацията, която може да доведе до физическо изтощение на организма, отслабване на имунитета и други здравословни проблеми, децата имат нужда от храни, богати на витамини, особено на витамин В, витамин С, витамин Е, калций и фолиева киселина.

 

 

Тийнейджърите имат нужда от добре балансиран хранителен режим, който да включва консумацията на повече крехко и чисто месо, риба, бобови култури, млечни продукти, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Трябва да се избягват колбасите и тлъстите меса, защото задръстват организма с мазнини, които той не може да обработи.

 

Подрастващите имат по-голяма нужда и от белтъчини, желязо и минерални вещества заради бързото нарастване на мускулната маса и бързите хормонални изменения.

 

Много е важно от рано да си създадеш навика да се храниш здравословно. Това ще те предпази в бъдеще от хранителни разстройства като затлъстяване, анорексия, булимия и преяждане, водещи до започването на нездравословни диети и появата на здравословни проблеми.

 

Специалистите препоръчват да намалиш и консумацията на сладки неща, съдържащи вредни калории и никакви полезни хранителни вещества.

 

Освен, че трябва да се храниш здравословно, трябва и да спортуваш редовно, защото физическата активност има голям положителен ефект върху цялостното развитие на тийнейджърите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...