.

Видовете подути коремчета и как да се справиш с тях [част първа]

Видовете подути коремчета и как да се справиш с тях [част първа]
Снимка: iStock

Празниците минаха отдавна, но коремчето ти така и не иска да си отиде. Знаеш ли, че изпъкналите коремчета имат различни форми и се появяват поради различни причини. Виж какъв тип е твоето коремче и как да се отървеш от него:

 

Бирено коремче – когато напълняваш, ти трупаш само в корема, но не качваш в дупето и бедрата.

 

Консумацията на прекомерни количества алкохол и прекаляването с рафинираните въглехидрати образуват „бирено коремче“. Представителките на нежния пол, които изпиват много алкохол, дори да е само веднъж месечно, прибавят 10 см към талията си в сравнение с онези, които не пият. Причината за появата на този тип корем е в начина, по който тялото обработва алкохола. Мазнините могат да се трупат в две форми – да се добавят към подкожната тъкан или към оментума – това е по-дълбок слой от мастна тъкан, който се намира зад коремните мускули.

Този слой мазнина се разтяга от корема към таза и дори може да стигне до жизненоважни органи като черния дроб, тънките черва и дебелото черво. Причината мазнините да се трупат именно там е, че мастните клетки в тази зона са много чувствителни на ефектите от инсулин. Когато захарта, която има в алкохола, се освободи, хормонът казва на организма да съхранява мазнините в по-дълбокия слой. Също така алкохолните напитки забавят процеса на изгаряне на мазнините, защото черният дроб е зает да разрушава токсините.

 

 

Подут корем – той видимо стърчи напред, кожата е твърда на допир, все едно под нея има балон.

 

Сутрин рано коремът ти е плосък, но с напредване на деня става все по-голям и по-голям, особено след хранене. Една от причините е натрупването на въздух. Докато храната се разгражда, бактериите в нея създават 6-8 литра газ. Ако ензимите в организма се затрудняват с разграждането на дадена храна, тя започва да ферментира, отделят се повече газове и коремът изпъква напред.

 

Прекалено многото храна в стомаха създава усещането за подуване, а излишните газове водят до още по-голямо подуване и разтягане. Специалистите препоръчват да се спазва хранителен режим, който изключва храни, които водят до подуване като чесън, лук, пшенични продукти, череши, сливи, гъби, цвекло, артишок и др.

 

Корем от стрес – той стърчи напред, но е по-мек и увиснал в сравнение с биреното коремче. Започва под бюста и оформя меко руло, което стърчи над ластика на панталона.

 

Когато човек е стресиран, хормонът кортизол освобождава захар в тялото, за да има достатъчно енергия да избяга или да се бори. Ако обаче не се извършва физическа дейност, както тялото очаква, тази енергия няма къде да се изразходи. Ако сме под постоянен стрес, складираните мазнини отиват в долната част на корема, където ще са по-близо до корема и лесно ще бъдат превърнати в енергия при друг спешен случай.

 

Препоръчително е често да се използват релаксиращи техники като дълбоко дишане и медитация, както и да се спи достатъчно, така че тялото да си е достатъчно отпочинало.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...