.

Защо нямаш сили
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога се случва така че нищо да не ти се прави, да нямаш сили, да те мързи и да искаш постоянно да спиш. Подобно състояние не винаги означава, че те просто те мързи, може да бъде симптом на заболяване. Ето няколко възможни причини за това, че нямаш сили.

 

Депресия. Симптомите на депресия са апатия, затормозеност, отпуснатост, сънливост, черногледство, тъга, негативно отношение към света. Напоследък все повече тийнейджъри страдат от това (всъщност всеки подрастващ минава през това състояние поне веднъж по време на пубертета). Има обаче и някои по-тежки проявления на депресията. Жените страдат от нея два пъти повече. Факторите, които могат да провокират това заболяване са най-различни – от тежки психически преживявания до особености на физиологията на организма. При всички случаи ако това ти се случи, трябва да потърсиш компетентна лекарска помощ, тогава лекарят ще установи какво се случва с теб, ще постави диагнозата и ще ти помогне да се справиш с проблема. Първо обаче трябва да признаеш пред себе си, че имаш нужда от помощ и да се убедиш, че депресията не е нещо срамно.

 

 

Умора. Това състояние може да включва и депресията, но проявленията му са в доста широк обхват. Човек със синдром на хроничната умора не само е ленив и апатичен, но и от дълго време (над 6 месеца) изпитва обща слабост, нарушения в концентрацията и паметта (не може да се съсредоточава, често пропуска и забравя всекидневни неща, например къде е оставил ключа, който е държал в ръката си преди минута). Характерно е, че сънят не му помага да си отпочине и да възстанови силите си. Почти постоянното главоболие е съпроводено и с болки в гърлото, в ставите, явяват се и увеличени лимфни възли. Синдромът на хроничната умора може да има инфекциозен (вирусен) произход, често се свързва с вируса на Епщайн-Бар. Понякога се отключва след прекарана остра вирусна инфекция. Но най-честата причина е, че постоянно работи/учи, натоварва се, не спи и няма почивка. Ако оплакванията ти не са толкова много, започни да се лекуваш като изключиш всички си задължение от ежедневието и за известно време се отдадеш на пълноценна почивка. Ако вече си стигнал/а до по-сериозни етап, отиди на лекар.

 

Анемия. Това е недостиг на хемоглобин. Нивото на този ценен белтък, който пренася кислорода до всяка клетка на организма, се снижава при анемия (малокръвие). Хемоглобинът се съдържа в червените кръвни телца еритроцитите. Именно те са под нормата при анемия. Недостигът им се проявява под формата на обща слабост, отпуснатост, световъртеж, блед тен на кожата, задъхване дори при незначително физическо натоварване. Това застрашава сърцето, защото се налага да работи по-усилено за кръвообращението, което да осигури необходимия кислород на организма. Няколко години претоварване и има вероятност да се развие хронична сърдечна недостатъчност. Свържи се с лекар.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...