.

Кафяво течение - какво представлява и защо се появява?

Кафяво течение - какво представлява и защо се появява?
Снимка: iStock

За голяма част от представителките на нежния пол менструацията е най-неприятният период от месеца.

 

При някои дами преди настъпването на менструация има кафяво течение и повечето се притесняват, че имат здравословни проблеми. Всъщност не всички видове кафяви течения преди цикъл показват наличие на проблеми със здравето.

 

Какво може да причини появата на кафяво течение?

 

Противозачатъчни хапчета – те пречат на женските хормони и променят нормалния цикъл на жените. Променените хормонални нива могат да доведат до кафяво течение преди цикъла. Ако си пропуснала да пиеш хапчето или не си го взела навреме, възможно е да ти се появи кафеникаво зацапване.

 

 

Менструален цикъл – менструалният поток се състои от стара кръв, едометриална тъкан, останки от тъкан, хранителни вещества и др. Всички тези неща се изхвърлят заедно като менструално кървене. Понякога се случва само слоят на хранителните вещества да бъде изхвърлен преди менструацията и тогава се получава кафяво течение. Ако причината за течението са клетките от ендометриума, които се обръщат от червено до кафяво заради забавено отстраняване, то няма място за притеснение.

 

Инфекции – някои болести, предавани по полов път, могат да провокират появата на кафяво течение преди цикъл. Това са гонорея, хламидия, генитални брадавици. Възпалението на малкия таз и вулвовагинитът също могат да доведат до появата на кафяво течение.

 

Полипи – полипите на матката и/или цервикалните полипи могат да бъдат причина за наличието на кафяво зацапване преди цикъл. Полипите представляват групи от клетки, които са се увеличили прекалено много във вътрешността на матката. Те могат да кървят много бавно преди цикъла и всъщност кафеникавото зацапване да бъде в резултат на тяхното кървене.

 

Ендометриоза – представлява растеж на клетки, подобни на тези, които се образуват във вътрешността на матката, но се намират извън нея. Едометриалните клетки са тези, които се сменят всеки месец по време на цикъл. Прикрепят се към тъкан извън матката и се наричат ендометриозни импланти. Най-често се намират на яйчниците, фалопиевите тръби, външните повърхности на матката или червата и по повърхността на лигавицата на тазовата кухина. Срещат се и във вагината, шийката на матката и пикочния мехур.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...