.

Какво не знаеш за морските храни

Какво не знаеш за морските храни
Снимка: Pixabay

Лято е, топло и приятно, всеки чака да иде на море, за да може там да се позабавлява, да се охлади и да похапне интересната морска кухня.

 

За мъжете обаче знаем, че те имат доста капризни стомаси – казват, че те имат доста капризни стомаси – казват, че нервният стомах на мъжа, може да бъде опитомен само от вкусната домашна храна на любимата.

 

 

Какво не знаем за морските храни, които толкова обичаме да похапваме на морето, се разкрива ето тук:

 

1. Оказва се, че най-консумираните храни са рибите и морските дарове, през летния сезон. Магазините и ресторантите буквално се пръскат по шевовете от разнообразие на деликатеси от водния свят. Към морските дарове спадат: рибите, раците, водораслите, хайверът, октоподите, сепията, калмарът, както и всички видове миди и рапани.

 

2. Любим деликатес на децата се оказват малките черупчести мекотели, защото те обичат да си играят с тях на плажа, докато ги гонят из пясъка.

 

3. Омарите използват власинките на краката си, за да се придвижват, докато стигнат до храната си. Те служат също и за да могат да усетят храната си. Често, омарите изяждат малките си, което ги прави морски канибали.

 

4. Стридите могат да променят своя пол – всички те се разждат отначало мъжки, а в последствие поне веднъж променят пола си. Те са родени с два комплекта полови органи и белези, те умеят сами да оплождат яйцата си, с което се превръщат в същества, които се саморепродуцират.

 

5. Морският таралеж има 5 остри зъба, които са толкова здрави и силни, че могат да пробият дори скала. В тези зъбци се съдържа и отрова, така че не е препоръчително да ги приготвяте сами у дома си, освен ако не сте преминали готварски курс за това.

 

6. Начинът, по който раците успяват да комуникират помежду си, е чрез звуците, които издават със своите щипки.

 

7. Една скарида е способна да снесе един милион яйца. Това е доста голямо количество хайвер, ако се сравни с този, който пускат останалите морски обитатели.

 

8. В миналото, основното меню на затворниците и робите, са били именно морските дарове. Едно дневно меню е включвало различни видове ракообразни. Днес, тази храна се счита за един от най-екстравагантните морски деликатеси.

 

9. Физическо изследване доказало, че има няколко вида раци, които са толкова силни, че измервайки силата им в джаули, това би могло да се сравни по цифра с акта на хвърляне на камък, който да стигне чак в космоса.

 

10. Сушито, което се сервира като основно ястие в доста азиатски страни, се приема за най-нормалното и ежедневно ястие там, за разлика от евопейските страни, които почитат сушито като доста екстремна и скъпа храна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...