.

Плюсовете и минусите на редовната консумация на кафе

Плюсовете и минусите на редовната консумация на кафе
Снимка: iStock

Повечето хора не могат да си представят да се събудят и да не изпият чаша от любимата си гореща напитка. Кафето е най-известната напитка в света след водата. Всеки ден по света се изпиват над 2.5 милиарда чаши кафе.

 

Кафето обаче си има както своите плюсове, така и своите минуси. Кои са те?

 

Плюсове:

 

Кафето повишава издръжливостта – горещата ароматна напитка не само стимулира мозъка, но и засилва физическата активност. Редица проучвания показват, че има връзка между кафето и издръжливостта, когато става въпрос за продължителни периоди на физическа активност.

 

Кафето намалява риска от някои заболявания – кафето помага за намаляване риска от различни болести сред които болестта на Паркинсон, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

 

Кафето подобрява мозъчната функция – голяма част от хората имат по-добра когнитивна функция след редовна консумация на кафе.

 

Минуси:

 

Кафето може да засегне раждането – според някои проучвания приемът на кофеин може да доведе до рискове по отношение на бременността. Затова е препоръчително бременните жени да сведат приема на кофеин до минимум.

 

Кафето може да засегне кръвното – напълно възможно е консумацията на кафе да повиши кръвното налягане. Затова е желателно хората с високо кръвно да намалят или напълно да избягват консумацията на ароматната гореща напитка.

 

Кафето може да доведе до по-голям прием на калории, мазнини и захар – тук става въпрос не за хората, които пият кафето си чисто, т.е без захар, а за тези, които го обичат с мляко, сметана, захар и подсладители. По този начин кафето става по-вкусно, но е и с допълнителни калории, захар и мазнини. Прекомерната консумация на такъв тип кафе може да доведе до напълняване и здравословни проблеми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...