.

Кърлежът - тази досадна и опасна лятна напаст [част втора]

Кърлежът - тази досадна и опасна лятна напаст [част втора]
Снимка: iStock

За какви симптоми да следим след ухапване от кърлеж?

 

Биологичната активност на кърлежите започва от април и продължава до септември. Най-често тези досадни гадинки се намират в тревните междублокови площи, пътищата, дворовете, парковете и т.н.

 

риск от ухапване от кърлеж има при пребиваване в ендемичен район. Такива за Средноморската петниста треска са Южна България и Черноморието.

 

Симптомите на кърлежово преносимите болести, с изключение на Ерима мигрес приличат, на грипно заболяване – висока температура, мускулни болки, отпадналост, втрисане и главоболие. Понякога може да се появят гадене и повръщане.

 

Също така при някои хора може да се появи конюктивит, който да е развит в слаба форма и да не се забелязва от засегнатия.

 

Друг показател за заболяване е наличието на обрив при наличие на висока температура. Обривът е характерен при Средиземноморската петниста треска – разпространен е по цялото тяло, включително и по стъпалата и дланите.

 

Има още един показател за кърлежово заболяване и това са промени на кожния участък при ухапването от кърлежа. При Средиземноморската петниста треска се образува тъмно петно, есхара. Коричката е безчувствена и не боли. Обикновено се появява по главата, зад ушите, по гърдите, краката, ингвиналните гънки или под мишниците.

 

При ранната проява на Лаймска болест се получава еритема миграс около седмица след ухапването. Плаката постепенно нараства до 5 сантиметра.

 

След отстраняване на кърлеж, без значение дали това е направено от специалист или не, ухапаното място трябва да се наблюдава в продължение на няколко седмици. При съмнения и симптоми на заболяване, ухапаният трябва да потърси лекарска помощ.

 

До месец след ухапването трябва да се следи за промени по кожата на мястото на проникване на кърлежа – болка, оток, зачервяване.

 

При наличие на кървене на венците и кожата, температура, ставни и мускулни болки, обрив и главоболие, ухапаният трябва незабавно да отиде на лекар.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...