.

ВНИМАНИЕ! Върлува нов летен грип!

ВНИМАНИЕ! Върлува нов летен грип!
Снимка: Pixabay

Много внимавай какво ядеш тези дни. Това лято е доста нетипично откъм температури, защото рязката смяна на топло и студено прави организма и имунната ти система доста изложени на заболявания.

 

Новият грип, който бясно взима жертва след жертва, се характеризира с повръщане, диария и силно стомашно разстройство. Настъпва главоболие, световъртеж и често силна температура на тялото, понякога дори втрисане.

 

 

За да избегнеш това състояние, много внимавай с какво се храниш тези дни – не си взимай пакетирани храни от големите супермаркети, избягвай месото – било то приготвено или не. Наблегни на пресни плодове и зеленчуци, повече салатки и никаква мазнина в храната си. Не пий газирано, макар и да ти се струва, че ще те разхлади – няма, най-много да ти докара колики на стомаха.

 

Ако обичаш сладичко, за съжаление ще трябва да намалиш и него – шоколадовите изделия могат да повлияят зле на стомаха ти в жегите. Ако толкова ти се хапва сладко, вземи си сладолед – директно от фризера, по възможност сметанов – най-малко съдържание на продукти, най-малко вкусово разнообразие – това значи, че шансът да е развален е доста малък.

 

Другият вариант е да си направиш нещо плодово и студено сам, във фризера – например пасирай си някакви пресни плодове и ги сложи да се замразят като ледени близалки. Вкусно, природно и нискокалорично. Все пак, не прекалявай със студените храни и питиета, можеш да си докараш сериозни възпаления на гърлото.

 

Запомни, че в най-голямата жега, най-бързо и лесно се охлаждаш, ако пиеш чай – и то не студен, а топъл. Така, на фона на високата ти телесна температура и горещият въздух наоколо, топлият чай ще ти се стори приятен и разхлаждащ.

 

Избягвай кафето и алкохолът – те влияят на стомаха, могат да доведат до болки и гадене.

 

Макар и скучна, чистата вода с малко лед и лимон, може определено да помогне в топлите дни – не само е източник на енергия и витамини, но действа добре на киселинността на стомаха и забързва метаболизма. По този начин ти се разхлаждаш, а също изчистваш токсините и сланинките едновременно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...