.

Когато трябва да ходиш на зъболекар

Когато трябва да ходиш на зъболекар
Снимка: Pixabay

Отвратително изживяване. Има хора, които искрено се ужасяват от подобна наложителност до там, че припадат, стомахът им се свива болезнено преди да отидат, завива им се свят. Но това е нещо, което трябва да се прави всяка година и искаш не искаш трябва да отидеш освен ако не изгаряш от желание да ти махнат цялото чене след някоя и друга година.

 

Подготви се да ти е много неприятно, докато чакаш. Особено младите лекари искат повече клиентела, отколкото разчитат на редовните си пациенти. По тази напълно разбираема причина ти записват час в три и половина, но до четири и петнайсет твоят ред няма да дойде. Не се безпокой обаче, все някога ще те приеме. Няма да изпусне възможността да поръчка зъбите ти.

 

 

Знай, че твоят зъболекар е умен циник и ще те стресне за собствено забавление. Няма да пропусне да забележи нервната ти походка и плашливи очи. Ще ти се усмихне ведро и ти ще се почувстваш по-уютно. След което ще зададеш въпросът „Много ли ще боли?“ И вече си паднал в капана му. Това е моментът, в който ще ти обясни колко много наистина ще те боли и всички неща, които ще ти направи като седнеш на стола. Нито едно от тях няма да е секси.

 

Знай също така, че те лъже – няма да ти махне пет зъба. Но задължително ще бутне няколко пъти мъдреците ти с острото нещо и ще обяви, че за съжаление ще ти създават проблеми, така че ще трябва да ги извади. В девет от десет е прав, но докато не ти създадат проблеми викам да не се подлагаш на подобна медицинска интервенция. Няма нужда да те боли превантивно. Когато започнат оплакванията тогава махаме зъбите. Не преди това.

 

Не те лъже, когато ти каже, че имаш малък кариес. Кариесът на повърхността е едно нещо. Когато започне да го ръчка надолу честно се оказва, че е пораснал малко повече, отколкото на първо четене. Не си излъган и не са ти взети парите напразно. В реда нещата е. Ако стане прекалено болезнено просто му казваш и искаш упойка. Няма да ти откаже, все пак ще получи повече пари за това.

 

Наистина винаги можеш да помолиш за упойка, която ще препарира половината ти лице за около пет часа. Тогава вече ще те излъже, казвайки ти, че ще до два часа всичко ще мине. На упойката й трябват поне три – четири. Но спокойно, няма да можеш да ядеш и пиеш нищо, и ще си мислиш, че нещо ти тече от единия ъгъл, но гладът и усещанията ти са само в главата. Всичко ще мине.  


С усмивка ще ти каже кога пак да дойдеш, за да изпиташ същото или по лошо мъчение. Но трябва да си запишеш час. Свърши всичките си кариеси, мъдреци  и коронки сега, за да може после да щракаш с пръсти и да знаеш, че никой зъб няма да ти падне скоро.

 

И помни – на времето не е имало технологията, която съществува днес. Бъди благодарен, защото можеше да е много по-зле не само положението в устата ами и това в кабинета на твоя зъболекар.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...