.

Разбери как да се грижиш за дрехите си според тяхната материя

Разбери как да се грижиш за дрехите си според тяхната материя
Снимка: iStock

За да изглеждат дрехите ти добре и да са здрави дълго време, трябва да се грижиш добре за тях. Прането на различни тъкани е нещо, което задължително трябва да научиш, за да не съсипеш дрехите си. Виж кои са най-известните изкуствени и естествени материи и техните особености:

 

Лен – той е доста по-издръжлив и мек, ако се пере в пералня или на ръка, а не го даваш на химическо чистене.

 

Ленът абсорбира в пъти повече вода от останалите материи по време на прането. Затова, ако переш много ленени дрехи наведнъж, в никакъв случай не препълвай пералнята.

 

Имай предвид, че ленът се мачка изключително лесно. Ако използваш сушилна машина, поставяй ленените дрехи на ниска температура и ги води, докато са още влажни.

 

Когато гладиш ленените си дрехи, задължително ги обръщай наобратно и ги глади на пара.

 

Коприна – тя е мека, здрава и бляскава и определено е фаворит сред естествените тъкани.

 

Имай предвид, че самите копринени влакна се перат безпроблемно, но има тъкани, които имат копринени нишки в състава си и често се получават бримки при пране в пералнята.

 

Копринените изделия е добре да се перат с продукти за деликатни тъкани и не бива да се слагат в сушилнята. По-добре е да изсъхнат сами.

 

Коприната не бива да се оставя на пряка слънчева светлина, защото има възможност да пожълтее. Ако това се случи, може да отстраниш жълтите петна, като накиснеш дрехата в разтвор от три части обикновено вода, една част кислородна вода и няколко капки амоняк. След това изплакни обилно с вода.

 

Памук – тази материя е наричана още „царицата на тъканите“. Памукът е най-масово използвана, удобна, гъвкава и здрава материя.

 

Памучните дрехи могат да се перат по всякакъв начин и с най-различни перилни препарати. Сушенето в сушилня трябва да е на по-ниска температура, за да не се свие дрехата.

 

Ако забележиш петна върху белите си памучни дрехи, може да ги отстраниш, като използваш подходяща белина.

 

 

Цветните памучни дрехи е препоръчително да се перат в студена вода, за да съхраниш за по-дълго време цвета им.

 

Имай предвид, че памукът може да се свие, ако не е специално преработен. Затова е хубаво да четеш етикета на дрехата и да внимаваш за следното: „Пране само в студена вода“. Ако това е написано, трябва да внимаваш с памучната тъкан, защото има реална възможност да се свие.

 

Полиестер – това е изкуствена материя, от която се създават здрави, цветни и лесни за поддръжка дрехи.

 

Почти всички полиестерни дрехи могат да се перат на висока температура.

 

Ако забележиш петна, накисни дрехата 15-20 минути, преди да я сложиш в пералнята, в леген с препарат срещу петна. Имай предвид, че високите обороти на центрофуга и температурата в сушилната машина могат да намачкат полиестера.

 

Ако върху дрехата има етикет, на който пише, че е възможно тя да се глади, прави го на много ниска температура, за да предотвратиш разтапяне на тъканта.

 

Вълна – вълната е предпочитана материя, защото изолира добре и е лесна за боядисване. Тя се използва за най-различни дрехи – от костюми до ватирани пантофи.

 

Естествената вълна може да се пере без проблем, но при повечето дрехи тя е преработена и смесена с други съставки, затова е препоръчително вълнените дрехи да се дават на химическо.

 

Ако дрехата може да се пере, задължително трябва да се използва хладка вода, защото студената може да доведе до свиване на вълнените нишки.

 

Ликра/еластан – това е търговското наименование на материала спандекс, който представлява еластична нишка, прилепваща по тялото, която е изключително удобна. В днешно време голяма част от дрехите съдържат еластан, който добавя комфорт и еластичност.

 

Ликрата може да се пере и на ръка, а в пералнята. Хубаво е обаче да избягваш горещата вода и сушилнята, защото топлината може да доведе до образуването на балончета или набиране на тъканта.

 

Вискоза – тази материя се нарича още „изкуствена коприна“. Вискозата е изключително нежна на пипане, точно като коприна, дишаща е като памук и е много лека и приятна материя.

 

Единственият недостатък на вискозата е, че се мачка лесно и трябва да се глади на пара на средна температура.

 

Ако дрехата ти е по-специална или е фабрично набрана, трябва да се пере единствено на ръка в топла вода. Ако не е и ще я переш в пералнята не използвай центрофуга и простирай дрехата, докато е още мокра.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...