.

Въпросите, които ще ти помогнат да откриеш идеалната за теб диета

Въпросите, които ще ти помогнат да откриеш идеалната за теб диета
Снимка: iStock

В днешно време има толкова голямо разнообразие от диети, че на човек му е трудно да си избере най-подходящата за него. На едно място пише да се наблегне на консумацията на протеинови храни, на друго да се яде често и по малко, на трети място ни съветват да приемаме повече калории, на четвърто пък ни казват да не ядем след 18.00 часа. Съвети има много, но кои са най-подходящите за теб?

 

Най-вероятно до този момент си опитвал най-различни диети, повечето от които не са имали така желания ефект. Истината е, че всяка една диета може да бъде ефективна, стига да успееш да я впишеш в начина ти на живот и да стане част от твоето ежедневие.

 

 

Ограниченията по отношение на храните и необходимостта от редовни тренировки прави отслабването трудно за хората, които нямат достатъчно мотивация и свободно време.

 

Има 3 въпроса, които ще ти помогнат да се спреш на хранителния режим, който е най-добър за теб. Виж кои са те:

 

Ще имам ли възможност да спазвам тази диета и след половин година?

 

Добре е да знаеш, че краткосрочната диета няма как да създаде трайни промени в теглото ти. Има доста диети, които са със стриктни ограничения и голямо физическо натоварване, но тяхната идея е човек да свали максимум килограми за малко време, след това обаче се появява добре познатия „йо-йо ефект“. Краткосрочният режим на хранене не успява да повлияе върху мисленето и навиците на отслабващия и той се връща към тях след края на диетата. Затова е много важно да намериш балансиран хранителен режим, който ще може да спазваш и след половин, една, а защо не и повече години. Това е единственият начин да се отървеш завинаги от излишните килограми.

 

Харесва ли ми новия хранителен режим?

 

За да ти допадне новият начин на хранене, той трябва да ти дава две неща – простота и наслада. Ако диетата ти дава приоритет на тях, то най-вероятно ще можеш да я спазваш за дълъг период от време. Но представи, че решиш да се подложиш на диетата на Дюкан, при която се консумира основно месо, а в същото време не си му голям фен. Колко дълго си мислиш, че ще издържиш да я спазваш? И как ще се чувстваш по време на диетата?

 

Възможно ли е диетата да се впише лесно в начина ми на живот?

 

Дори да си се спрял на най-оптималната и здравословна диета, ако тя не отговаря на твоя специфичен начин на живот, ти през цялото време ще чувстваш неудовлетвореност. Например, ако ти държиш на активния начин на живот и си всеки ден във фитнес залата, а диетата ти се състои от храни, които не ти доставят достатъчно количество енергия, рано или късно ще започнеш да се чувстваш зле и да негодуваш срещу новия си хранителен режим. Затова е много важно да избереш диета, която максимално пасва на твоето ежедневие. Разбира се, че ще има промени, но те не бива да те карат да се чувстваш зле.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...