.

Съвети за добро зрение или как да предпазиш очите си от компютъра

Съвети за добро зрение или как да предпазиш очите си от компютъра
Снимка: iStock

В днешно време повечето хора работят пред компютър и прекарват часове наред пред монитора. Зрението обаче е изключително важно, затова трябва да се грижим добре за него. Ако и ти си от хората, които прекарват дълго време пред монитора, виж няколко съвета, които ще ти бъдат от полза:

 

Осигури си добра светлина – за да не си увреждаш очите допълнително, докато си пред монитора, светлината трябва да е добра. Най-добрият вариант е естествената светлина, която трябва да е отляво или отдясно, а не отзад или отпред.

 

Носи очила за компютър – препоръчително е да са предписани от офталмолог и да са със стъкла, които намаляват напрежението на очите.

 

 

Мигай често – при всяко движение на клепачите очната ябълка се покрива с естествени сълзи, което дава възможност на очите да не изсъхват.

 

Ходи на офталмолог поне веднъж в годината – хубаво е да си правиш профилактични прегледи, за да установиш дали нямаш промяна в диоптъра и нужда от смяна на стъклата. Със сигурност трябва да отидеш на лекар, ако в последно време очите ти често са зачервени и те парят и имат главоболия.

 

Спазвай правилото “20-20-20” - тоест на всеки 20 минути е хубаво да правиш почивка в продължение на 20 секунди, като се опитваш да фокусираш обект на около 20 метра разстояние. По този начин ще тренираш очите си както на близки, така и на далечни разстояния.

 

Нагласи си хубаво монитора – центърът му трябва да е на около 10-15 сантиметра под нивото на очите, а разстоянието на очите до монитора трябва да е около 60-70 сантиметра.

 

Ако искаш да запазиш зрението си за дълго време и да не ти се налага да слагаш очила с големи диоптри на млади години, то трябва да се грижи добре за тях.

 

Факт е, че с течение на годините зрението се влошава, но това не означава, че не бива да полагаш необходимите грижи за него. Напротив, ако се грижиш добре за очите си, ще се радваш на добро зрение на стари години. Виж няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да забавиш процеса на влошаване на зрението:

 

Ако диоптърът ти се е покачил съвсем малко, не бързай със смяната на стъклата. Според някои специалисти носенето на очила с по-малък диоптър от този на очите е полезно, защото така очите са подложени на ежедневна гимнастика, което намалява вероятността от атрофия на очните мускули.

 

 

Когато си купуваш слънчеви очила, задели малко повече пари, но си купи качествени, защото другите могат да увредят зрението ти. Очилата без добра UV защита, които само имат затъмнени стъкла, карат зениците на очите да останат широко отворени, като по този начин през тях преминават вредните слънчеви лъчи. Когато човек е без очила, зениците му се свиват и пропускат по-малко светлина.

 

Физическата активност се отразява благоприятно както на тялото ти, така и на зрението ти. Леките физически упражнения подобряват кръвообращението, насищат организма с кислород и имат тонизиращо действие, което се отразява положително на очите. Внимавай обаче с тежките физически натоварвания и вдигането на тежки предмети, защото те могат да бъдат вредни за зрението.

 

Храната също е от значение що се отнася до очите. Храните, които се препоръчват за добро зрение, са кайсии, боровинки, моркови, магданоз, шипки, риба, цвекло, тиква, глог и други.

 

Хубаво е да знаеш, че хората, които са с по-голям риск от развиване на очни заболявания, са тези с наднормено тегло, пушачите и диабетиците.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...