.

Мозъкът ти показва дали ще страдаш от психични заболявания след години

Мозъкът ти показва дали ще страдаш от психични заболявания след години
Снимка: iStock

Знаеш ли, че състоянието на мозъка ти може да ти покаже дали след години ще страдаш от психични заболявания?

 

Това показва наскоро направено проучване от Университета в Кеймбридж и Лондонския колеж, в което участвали близо 300 доброволци между 14 и 24-годишна възраст.

 

Според тях сканирането на мозъците може да даде насока за това дали тийнейджърите и младежите ще страдат след години от депресия или шизофрения. Данните са показали, че части на мозъка, които регистрират най-големи изменения на скенера по време на пубертета, са тези, в които гените, свързани с риска от шизофрения, са най-силно изразени.

 

 

Тийнейджърските години може да бъдат труден преходен период и това е времето, когато се забелязват първите признаци на ментални разстройства като депресия и шизофрения, твърдят специалистите.

 

Изследването, направено от учените, дава насоки защо това е така – по време на юношеските години тези части на мозъка, които имат най-силни връзки с гените, отговарящи за риска от шизофрения, се развиват най-бързо.

 

Тези части на мозъка са важни хъбове, които контролират това как части в нашия мозък комуникират помежду си. Затова, когато нещо там се обърка, то засяга работата на целия мозък.

 

Когато едно момче или момиче е все още дете, промените може да са по-драстични, но по време на тийн годините детайлите на тези промени стават по-прецизни и се забелязват по-лесно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...