.

Как да се отървеш от вредния навик да преяждаш

Как да се отървеш от вредния навик да преяждаш
Снимка: iStock

Според специалистите 75% от всички преяждания са причинени от емоции. Сигурно повечето от вас са чували за „емоционално хранене“. То представлява консумирането на големи количества храна, най-често тя е нездравословна и не се яде от глад, а в отговор на чувствата.

 

Разбери как да се отървеш от навика да преяждаш и какви са причините да го правиш:

 

Незадоволителен сексуален живот - жените, които не правят често секс или рядко достигат до оргазъм, компенсират това с хапването на нещо вкусно и често се глезят със сладкиши. Това обаче се отразява зле на фигурата ти и гаджето ти ще те намира за все по-непривлекателна. Хубаво е от време на време да се глезиш с нещо сладичко, но определено не трябва да прекаляваш.

 

 

Чувстваш се самотна – водиш доста самотен начин на живот, а закуските, обедите и вечерите заменят естествения контакт с приятели, колеги и близки. Ако просто си по стеснителна, време е да се промениш. Като за начало може да почнеш да ходиш на психолог, който да разбере причината за твоята стеснителност или да изследваш психологията на общуване, след което да започнеш да използваш наученото.

 

Не ти върви в работата – в последно време имаш доста неуспехи в работата и компенсираш това, като хапваш честичко. Вместо да се обвиняваш, че не ти върви и да си втълпяваш, че си ужасно нещастна и не си късметлийка, започни да си повтаряш, че си любимка на съдбата и в най-скоро време тя ще ти докаже това. Чети книжки, свързани със самочувствието и се научи как да се отървеш от синдрома на губещия.

 

Прекалено си притеснителна – когато си на някакво шумно събиране с приятели, рядко участваш в разговорите и предпочиташ да слушаш и да си хапваш кротичко. Време е да промениш това! Като за начало си създай свой собствен балансиран навик да разговаряш. Всеки път се включвай поне няколко пъти в разговорите и се старай при всяка среща да говориш все повече и повече от предишния път. След време околните може и да не успеят да ти затворят устата и да говориш много, за да компенсираш годините, когато си си мълчала.

 

Случило ти се е нещо стресиращо – хората, които преживяват силен стрес, обикновено се опитват да се справят с това, като наблегнат на храната. Най-често това се случва при хора, които са загубили близък. Трудно ще ти бъде да свикнеш, че този човек не е вече между живите, но помисли си дали той иска да те вижда тъжна и дебела? Не, нали? Така че е по-добре да се опиташ да се справиш със загубата по друг начин.

 

Притесняваш се да не си прекалено слаба – определено се страхуваш да чуеш по свой адрес: „Ти си само кожа и кости!“. Поради тази причина си похапваш редовно и по много, за да тежиш достатъчно. Време е да се убедиш сама във физическата си нормалност чрез самовнушение и хармонизиране на самосъзнанието.

 

Имаш емоционална зависимост от храните – изпитваш неестествено удоволствие от храненето и отделяш прекалено много време да мислиш какво ще ядеш сега, по-късно, утре ... Ти определено имаш емоционална зависимост! Трябва да освободиш вътрешно емоционално пространство за обичайните удоволствия на живота. Започни да гледаш по друг начин на храната, като за начало почни да си мислиш, че храната не е нищо повече от нещо, което запълва стомаха ти.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...