.

5 ефективни начина да се отървеш от излишните коремни мазнини

5 ефективни начина да се отървеш от излишните коремни мазнини
Снимка: iStock

Обикновено човек има мазнини в областта на корема, защото няма изградена ефективна рутина, изгаряща нежеланите натрупвания. За да се справиш с този проблем, трябва да си достатъчно мотивиран и да не се отказваш лесно. Малките промени, които ще виждаш всеки ден, ще бъдат напълно достатъчни да те поддържат мотивиран.

 

Виж кои са най-добрите начини да се отървеш от мазнините на корема:

 

Направи си калориен дефицит – целта е да приемаш по-малко калории от обичайното и така да забързаш работата на метаболизма си. Ако приемаш обикновено по 2 000 калории дневно, започни да приемаш по 1 800. Тогава организмът ще започне да гори своя резерв с мазнини. Необходими са ти няколко дни да поддържаш този калориен дефицит, за да видиш подобрения в областта на корема.

Препоръчително е да наблегнеш на консумацията на моркови, зелен фасул, целина, кисело мляко, леща, краставици и броколи.

Не забравяй да отчиташ и калориите, които гориш по време на тренировка. Ако днес си приел 1 900 калории и си изгорил 400 във фитнес залата, то имаш 1 500 калории остатък.

 

 

Спи достатъчно време – ако лишаваш организма си от сън, ще имаш по-малко енергия на другия ден и няма да може да тренираш качествено. Също така липсата на сън води до повишаване на апетита. Организмът ти подсказва, че има нужда от нещо за хапване и за да се сдобиеш по най-бързия начин с енергия, хапваш нещо вредно и висококалорично. По време на сън се възстановяват мускулите, а това е важно, когато човек спортува редовно. Също така качественият сън повишава настроението и човек по-лесно се отървава от излишните мазнини.

Няколко съвета за по-лесно заспиване – съсредоточи се върху своето дишане, изключи телевизора, чети интересна книжка, затвори очи дори когато не ти се спи, не мисли за проблемите си.

 

Прави упражненията правилно – ако тренираш от известно време с цел да направиш корема си по-привлекателен, но така и не забелязваш така желания резултат, най-вероятно не правиш нещата правилно. Трябва да се упражняваш с такава интензивност и продължителност, че тялото ти да започне да изгаря мазнини като източник на гориво.

Ако тренировката ти не е достатъчно ефективна, няма да успееш да се вталиш. Продължителността обаче също е от значение. Ако искаш да се отървеш от излишните мазнини в областта на корема, ще трябва да спортуваш всеки ден в продължение на час, час и нещо.

Интервалната тренировка с висока интензивност ще ти помогне да изгориш около 800 калории за 60 минути. С бързо ходене за същото време се изгарят около 450 калории, при плуването са около 550, а при карането на велосипед около 300.

 

Упражнявай контрол върху хранителните си навици – в началото, когато намалиш приема на калории, ще ти е доста трудно и постоянно ще мислиш за ядене. Именно тогава е много важно да бъдеш силно мотивиран и да не се отказваш от начинанието си. Намери бързи и лесни заместители на любимите си храни – шепа ядки с малко плодове или чаша чай с няколко парченца натурален шоколад, например.

Специалистите съветват да се храниш често и по малко, винаги да имаш под ръка нещо здравословно за притъпяване на апетита, да не държиш вредна и висококалорична храна у дома и да избягваш общуването с хора, които постоянно се тъпчат.

 

Хапвай храни, които горят мазнините – постарай се в менюто ти да има достатъчно храни, които да помагат за изгарянето на мазнини. Подбирай продукти, които отговарят на твоя апетит и ти осигуряват достатъчно хранителни вещества. Храните и напитките, които успешно горят мазнини, са боровинки, зелен чай, червени чушки, малини, авокадо, ягоди и грейпфрут.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...