.

Какво НЕ бива да правиш в леглото?

Какво НЕ бива да правиш в леглото?
Снимка: iStock

Доста хора страдат от безсъние, но не знаят причините за това свое състояние. Липсата на качествен сън е сред най-големите заплахи за здравето и причинява най-различни заболявания.

 

В днешно време голяма част от хората прекарват доста време в леглото, но не да спят, а правейки други неща. Ако искаш да имаш здрав и спокоен сън, трябва да забравиш да правиш следните неща в леглото:

 

Не гледай филми – много хора се приспиват, гледайки филми. Това обаче е вредно, защото трептенето на светлината и тихото жужене от монитора не само не успокояват нервите, но и ги опъват още повече.

Сиянието на екрана блокира секрецията на хормона мелатонин, а именно от него зависи здравословния нощен сън. Безсънието ти е в кърпа вързано, ако гледаш нещо драматично или изпълнено с насилие.

Затова специалистите съветват да изключиш телевизора поне час преди лягане.

 

 

Не работи – някои хора смятат, че през тъмната част на денонощието са доста по-креативни. Това обаче е пълна заблуда, защото вечерният труд е само недодялан опит за наваксване на това, което човек е могъл да свърши през деня. Асоциацията на леглото с работи води до безсъние.

 

Не се карай с партньора – в днешно време водим толкова забързан начин на живот, че някои двойки намират време за разговори едва в края на деня, когато са в леглото. Да си говориш с партньора в леглото, преди да заспите не е проблем, но скандалите са забранени там! Доказано е, че доста хора имат желание да се заяждат късно вечер, защото след напрегнатия ден организма има нужна да се очисти преди сън, а най-лесно това става чрез скандал. Вместо да се карате обаче, гушнете се с любимия/любимата и заспете прегърнати. Прегръдката освобождава ендорфини, които облекчават напрежението и ни помагат да спим по-добре.

 

Не цъкай из Facebook


 

Много хора разглеждат какво нова има в социалната мрежа както преди лягане, така и след събуждане. Хубаво е да имаш предвид, че електронните устройства отделят солидно количество светлина и ако ги използваш в тъмна стая, съзнанието ти може да смеси деня и нощта. Това води до тонус за мозъка, който няма да има желание да заспи. Затова никакви джаджи преди сън!

 

Не хапвай в леглото – не ти го препоръчваме както от хигиенна гледна точка, така и от здравословна. Първо, може да направиш трохи из цялото легло и второ, ако храната е бързоусвоями въглехидрат като чипс, шоколад, бонбони и т.н., тялото ти ще получи излишен прилив на енергия, който ще те държи буден часове наред.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...