.

Зимното слънце е не по-малко опасно за кожата ти

Зимното слънце е не по-малко опасно за кожата ти
Снимка: iStock

Лятото вече отмина, но слънцето все още ни радва от време на време. Сигурно си мислиш, че вече няма нужда да се пазиш от него и от неговите ултравиолетови лъчи, но не е така. UVA лъчите, които проникват през кожата и водят до образуването на бръчки и тъмни петна, са еднакви независимо от градусите навън. И докато UVB лъчите, благодарение на които почерняваш, но и които могат да предизвикат рак, не са толкова опасни зимно време, те все пак си остават фактор на някои места, като ски пистите, например.

 

Виж няколко съвета как да ограничиш вредното действие та UV лъчите:

 

Прекарването на много време навън те поставя пред по-висок риск – виждала си скиорите, сноубордистите и планинарите как изглеждат, когато се върнат от почивка, нали? Тяхното лице е или зачервено, или с тен. Причината за това е, че снегът отразява близо 80% от слънчевата светлина дори в облачни дни, което означава, че те удря двойна доза UV лъчи – радиация, която е причина за появата на пукнати капилярчета и бръчки . Друг риск, свързан със зимните спортове, е силата на слънцето, която е по-голяма на високите върхове. Когато въздухът е по-студен, излагането на слънце може да бъде по-опасно от припичането на плажа. Експонацията на UV лъчите се увеличава с 8 до 10% на всеки 1000 метра надморска височина, което означава, че скиор, който не се е намазал със слънцезащитен крем ще изгори по-бързо, отколкото ако същият човек лежи на плажа през лятото.

 

 

Големите прозорци са опасни – в днешно време има все повече и повече офиси и домове, които са с големи стъклени фасади. Стандартното стъкло не филтрира UVA лъчите, което означава, че получаваш допълнителна доза слънчево въздействие. Страничните прозорци на автомобилите също пропускат UVA лъчите.

 

Краткото излагане на слънце може да увреди кожата ти – сигурно си мислиш, че по-късите дни и не толкова интензивната слънчева светлина означават по-малко UVA лъчи. А и зимните дрехи и дебелите якета блокират достъпа на слънце до кожата или поне така си мислиш. Нещата обаче не седят точно така. Дори краткото излагане на непокритите части на тялото на слънце може да доведе до същите ракообразни промени в кожните клетки, които биха настъпили и в слънчев юлски ден.

 

За да не си създаваш излишни проблеми с кожата, трябва и през зимата да се мажеш с широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF поне 15 за лицето, носа, ръцете, врата и другите части на тялото, които не са покрити с дрехи. Нанеси крема хубаво, преди да излезеш от вкъщи.

 

Какво представляват UVB и UVA лъчите?

 

UVB лъчите причиняват видимите слънчеви изгаряния, а UVA са отговорни за промени в кожата като стареене, пигментация и нарушаване на ДНК структурата. Според последните изследвания UVA лъчите са по-опасни, отколкото се смяташе. Затова повечето кремове в днешно време защитават и от тях. SPF дава информация за защита от UVB лъчите, т.е дори и най-високият фактор не те защитава от UVA.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...