.

Кои са най-здравословните съчетания на храни

Кои са най-здравословните съчетания на храни
Снимка: iStock

Ако се интересуваш от здравословно хранене, със сигурност знаеш какви са полезните съставки на храните, но знаеш ли как точно те се усвояват от организма? Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и по този начин да се избегнат редица заболявания.

 

 

Полезните съставки в храните се освобождават в процеса на дъвчене и храносмилане под действието на ензими. Готвенето също улеснява тяхното усвояване. Суровите моркови са добър източник на фибри, но когато са сготвени организмът има възможност да извлече повече от полезните каротиноиди. Подобен ефект има и комбинацията на някои полезни съставки.

 

Овкусяването на доматите със зехтин улеснява усвояването на каротиноидите в тях. За целта са нужни от 3 до 5 грама мазнини. Каротиноидите, които са характерни за оранжевите и червените храни, са антиоксиданти и предпазват от заболявания.

 

Друго много хубаво съчетание е на мляко и мед. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка – серотонин и мелатонин. Въглехидратите като тези в меда улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.

 

Друга полезна комбинация е на банани и кисело мляко. Киселото мляко е богато на калций, а храните с инулин, като бананите, помагат за неговото усвояване.

 

 

Зеленият чай трябва да се пие с лимон, защото той улеснява усвояването на антиоксидантите.

 

Зеленият фасул и карфиолът също е една здравословна комбинация. Зеленият фасул е богат на желязо, а карфиолът на витамин С, който улеснява неговото усвояване.

 

Сьомга със сметана – още една здравословна комбинация. Сьомгата съдържа витамин D, който улеснява усвояването на калций, на който е богата сметаната.

 

 

Куркумата и черният пипер също са добра комбинация. Куркуминът в куркумата има противовъзпалителни свойства, но се усвоява трудно. Когато обаче се приема заедно с черен пипер, който е богат на пиперин, усвояването се улеснява.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...